Főoldal » Ózon Világnap

Ózon Világnap

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Megkezdődött az ózonréteg regenerációja

Az ózon három oxigénatom összekepcsolódásakor úgy keletkezik, hogy egy nagyenergiájú ibolyántúli foton az oxgénmolekulát felbontja, így atomos oxigén szabadul fel.Az oxigénatom az oxgénmolekulával egyesülve ózont (O3) alkot. A légkör magasabb rétegeiben (kb. 20-45 km) található.Az ózon a légkörben a gázok egymilliomod részénél is kisebb mennyiségben van jelen, ám mégis elnyeli a Napból érkezõ ibolyántúli sugárzás jelentõs hányadát, s megakadályozza, hogy a földfelszínre érjen.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) rendszeres mérései szerint az 1990-es évek végétől a légköri ózon mennyisége – mintegy három évtizedes vészes csökkenés után – növekszik, ami az emberiség összefogásának, nemzetközi egyezményeknek köszönhető. A kialakult ózonlyuk által okozott veszély azonban még hosszú ideig fennállhat – közölte az OMSZ az Ózon Világnapon.

A hazai mérések történetében a tavalyi az ózonban egyik leggazdagabb esztendő volt, ugyanakkor az északi sarki ózonlyuk vészesen megnőtt, amit a magyarországi mérések is igazoltak. Az Országos Meteorológiai Szolgálat 1969 óta végzi a légkör ózontartalmának nagypontosságú mérését. Az adatok azt mutatják, hogy a 90-es évek első felében tapasztalható drasztikus ózoncsökkenés az évtized végére fokozatosan növekedésbe ment át, ez a folyamat azóta is tart.

A legnagyobb mennyiségben a sztatoszférában található légköri ózonnak köszönhető, hogy létezik élet a szárazföldeken, mivel az ózon atomfizikai tulajdonságai következtében elnyeli az élővilágra halálos ultraibolya sugárzás jelentős részét.  Ez a természetes védőrendszer megsérült, amikor az iparban, széles körben (például hűtőtartályok hűtőközegeként, oldószerként, habosítóként, dezodorok hajtógázaként) alkalmazott úgynevezett freonok (halogénezett szénhidrogének) nagyobb mennyiségben kezdtek feljutni a sztratoszférába.

Az összefogás sikererét bizonyítja, hogy mind a hazai, mind a világ különböző országaiban történt mérések eredménye szerint az ózonréteg regenerációja megkezdődött. A légköri ózon csökkenése a 90-es évek második felében megállt, és azóta növekedés tapasztalható.

A veszély azonban a bíztató jelek ellenére sem szűnt meg, hiszen hosszú folyamatról van szó. Az antarktiszi ózonlyuknál jóval gyengébb északi sarki ózonlyuk például épp idén tavasszal volt a legnagyobb eddigi története során. Ennek hatását a hazai mérési adatokban is meg lehet figyelni: március elejétől több mint egy hónapig állt fenn elég jelentős ózonhiány Magyarország felett, amely időtartam példátlan ebben az évtizedben. Nem kizárt, hogy hasonló jelenségekkel még szembe kell néznünk a jövőben, ugyanis az ózonkárosító vegyületek rendkívül hosszú ideig képesek a sztratoszférában maradni. A számítások szerint, ha egyéb tényező nem szól közbe, az ózonréteg teljes regenerációja a század végére várható.

A földkörüli ózonréteg védelmére 1987. szeptember 16-án hozták létre a Montreali Jegyzőkönyvet, amelyet 46 ország írt alá. Azóta már több mint 200 ország csatlakozott hozzá, köztük hazánk is. Az ENSZ 1994 óta ünnepli ezen a napon az Ózon Világnapot.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.