Főoldal » Pályázat – Ökoiskola és Örökös Ökoiskola cím elnyerésére

Pályázat – Ökoiskola és Örökös Ökoiskola cím elnyerésére

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a Vidékfejlesztési Minisztérium megbízásábólaz Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet NYÍLT PÁLYÁZATOT HIRDET nevelési-oktatási intézmények számára Ökoiskola és Örökös Ökoiskola cím elnyerésére.

A pályázat célja
A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (a továbbiakban: NEFMI) és a Vidékfejlesztési Minisztérium (a továbbiakban: VM) – a hazai és a nemzetközi tapasztalatok alapján – fontosnak tartja, hogy az iskolás korosztály sajátos, korcsoportjának megfelelő élményekre és tapasztalatokra építő, azaz tevékenységorientált környezeti és fenntarthatóságra nevelésben részesüljön.

A fenntarthatóság elveinek, a környezettudatosság és a fenntartható fogyasztás és fejlődés oktatási intézményekben történő minél hatékonyabb megjelenése érdekében az oktatásért és a környezetvédelemért felelős tárcák közösen létrehozták az „Ökoiskola” címet (továbbiakban: Cím).
A Cím azoknak a nevelési-oktatási intézményeknek az elismerése, amelyek átgondoltan és intézményesítetten, rendszerszerűen foglalkoznak a környezettudatosság, a fenntartható fogyasztás és fejlődés pedagógiájának gyakorlati megvalósításával, a környezeti, és egészségneveléssel.

A Cím adományozása kapcsolódik az ENSZ A fenntarthatóságra oktatás 2005–2014 évtizedének programjához. A Cím pályázati rendszerének kimunkálása az ENSI (Iskolai Környezeti Kezdeményezések) nemzetközi hálózat több évtizedes tapasztalatai alapján történt.

A pályázat tárgya: A kidolgozott kritériumrendszer alapján dolgozó intézmények számára az
 

Ökoiskola és Örökös Ökoiskola cím elnyerése

A pályázók köre: A közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény 20. § (1) bekezdésének b)–g) pontjában meghatározott belföldi székhelyű nevelési-oktatási intézmények, fenntartótól függetlenül.

Pályázati feltételek az Ökoiskola cím elnyerésére első alkalommal
• Minden olyan intézmény és hozzá tartozó feladatellátási hely pályázhat, amely úgy ítéli meg, hogy intézményi oktató-nevelő munkája során minden kritériumcsoport esetében teljesíti az Önértékelési táblázatban (3. sz. melléklet) az először pályázó intézmények számára kritériumcsoportonként meghatározott minimumpontszámokat, és ezáltal önértékelésére kapott összes pontszáma eléri vagy meghaladja a 60 pontot.

Pályázati feltételek az Ökoiskola cím megújítására
• Minden olyan intézmény és hozzá tartozó feladatellátási hely pályázhat, amely úgy ítéli meg, hogy intézményi oktató-nevelő munkája során minden kritériumcsoport esetében teljesíti az Önértékelési táblázatban (3. sz. melléklet) az újra pályázó intézmények számára kritériumcsoportonként meghatározott minimumpontszámokat, és ezáltal önértékelésére kapott összes pontszáma eléri vagy meghaladja a 70 pontot.
Az intézmény bemutatása során igazolja, hogy az elmúlt három évben fejlesztette ökoiskolai munkáját.

Pályázati feltételek az Örökös Ökoiskola cím elnyerésére:
• Minden olyan intézmény és a hozzá tartozó feladatellátási hely pályázhat, amely legalább három alkalommal elnyerte már az Ökoiskola címet, illetve 2012-ben harmadik alkalommal nyeri el azt.
• Azok az intézmények, melyek korábban háromszor elnyerték az Ökoiskola címet – az Ökoiskola Hálózat adatbázisa alapján – automatikusan megkapják az Örökös Ökoiskola címet. Az automatikusan jogosult intézmények listája ide kattintva megtekinthető.
• Az Örökös Ökoiskola cím elnyeréséhez a harmadszor pályázó intézmények az Ökoiskola 2012 pályázathoz kérjük, mellékeljék az intézmény (vagy alapító okirattal igazolt jogelődje) által korábban elnyert Ökoiskola oklevelek másolatait.

Bővebben: http://www.ofi.hu/okoiskola-ofi-hu/okoiskola-cim/palyazat-okoiskola

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.