Főoldal » Pályázati dömping az agráriumban?!

Pályázati dömping az agráriumban?!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A következő hónapokban több fontos pályázat is megjelenik a Darányi Ignác Tervben, többmilliárd forintra pályázhatnak a gazdák – jelentette be V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár budapesti sajtótájékoztatóján.

A VM. Sajtóiroda tájékoztatója szerint közeledünk a 2007-2013 közötti programozási időszak végéhez, ezért először a beruházási jellegű támogatásokat hirdeti meg a Vidékfejlesztési Minisztérium, hogy legyen idő kivitelezni az elképzeléseket.

A tárca napokon belül harmadszor is meghirdeti a fiatal mezőgazdasági termelők indulását segítő pályázatot. A korábbi fordulók tapasztalatait – a fiatal gazdák érdekvédelmi szervezetével egyeztetve – a tárca beépítette a pályázati kiírásba. Az ifjú gazdák összesen 4 milliárd forintot igényelhetnek gazdaságuk elindításához. Ezt a támogatást rugalmasan használhatják fel a termelők, hiszen például termőföld vásárlására vagy az állatállomány bővítésére is fordíthatják. Azok a 18 és 40 év közötti gazdák jelentkezhetnek, akik először kezdenek gazdálkodni, megfelelő szakmai tudással, végzettséggel rendelkeznek, és vállalják, hogy gazdaságukat 5 évig egyéni vállalkozóként vezetik. Egy pályázó legfeljebb 12 millió forintot kaphat.

6 milliárd forintra lehet pályázni a vidéki turizmus ösztönzéséhez. A kérelmeket az illetékes LEADER Helyi Akciócsoportokhoz (HACS) kell eljuttatni július 1-31. között. A 96 hazai akciócsoportból 70 tudja meghirdetni a pályázatot, mert rendelkezik még elegendő forrással a kiíráshoz.

A támogatást szálláshelyek kialakítására, agro- és ökoturisztikai szolgáltatások bővítésére, szálláshelyhez nem kötődő tevékenységekre (például lovas, vadászati, vízi vagy gasztronómiai turizmushoz kapcsolódó programokra) lehet fordítani. Az 5000 fő alatti lakosságszámú és a legfeljebb 100 fő/km2 népsűrűségű településeken élő vagy működő természetes személyek, mikro-, kis- és középvállalkozások, önkormányzatok, nonprofit szervezetek, egyházak kérhetnek forrást a keretből.

Néhány nap múlva, június 22-től már lehet támogatási kérelmeket beadni a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz élelmiszer-feldolgozó üzemek fejlesztésére. A pályázat keretösszege ötmilliárd forint. A mezőgazdasági termelők három-, a nem mezőgazdasági termelők kétmilliárd forintra pályázhatnak.

A jelentkezők minimum 2.5, maximum 100 millió forintot igényelhetnek; ez a támogatási plafon is jelzi, hogy a Nemzeti Vidékstratégiával összhangban elsősorban a helyi termékek feldolgozását segíti a pályázat.

A támogatást a versenyképesség javítására, a termékszerkezet átalakítására, az élelmiszer biztonsági és környezetvédelmi feltételek javítására, az energiafelhasználás ésszerűsítésére, az üzemirányítás korszerűsítésére, illetve vágópontok kialakítására lehet felhasználni.

A következő időszakban a tárca hónapról hónapra hirdeti meg a pályázatokat: a közeljövőben várható a nem mezőgazdasági tevékenység kialakítását (diverzifikálás) és az állattartó telepek korszerűsítését segítő kiírás, illetve a GAZDANet program. Szeptemberben a vidéki örökség megőrzésére és falufejlesztésre is lehet majd pályázni.

Megjegyzés: Az elkövetkező hónapok nagy odafigyelést igényelnek a pályázni szándékozóktól. A napi teendők, a kezdődő betakarítási feladatok mellett nehéz lesz időt és energiát fordítania a termelőknek a pályázati anyagok összeállítására. Célszerűbb lett volna időben jobban széthúzva meghírdetni az egyes pályázatokat.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.