Főoldal » Pásztorélet Túrkevén

Pásztorélet Túrkevén

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Túrkevére évszázadok óta jellemző agrárfoglalatosság, a juhtartás és a hozzátartozó pásztorélet felelevenítése jegyében tartanak fesztivált a hétvégén a városban; a kétnapos eseményt népművészeti és kulturális programok sora színesíti.    

A fesztivál leglátványosabb elemének ezúttal is a birkapörköltet és más hagyományos kunsági ételeket főzők versenye ígérkezik, amelynek keretében közel kétszáz bográcsban rotyognak majd az ínycsiklandó étkek.

Sok érdeklődőre számítanak a folyamatosan zajló juhnyíró bemutatón is, ahol a nézők elleshetik a birkanyírás fortélyait. Ráadásul a vállalkozó kedvűek neki is foghatnak, hogy a látottakat hasznosítva egy állatot megszabadítsanak vastag bundájától. Emellett újdonságként a juhtartásnál nélkülözhetetlen terelő kutyák is láthatók munka közben, szombaton border-collie-k, míg vasárnap magyar pásztorkutyák terelgetik a birkákat.   
   
A fesztivál fontos és hagyományos szakmai programja az állategészségügyi és juhtenyésztési konferencia, amelyre közel száz, e tevékenységgel foglalkozó vendéget várnak. Mivel a város önkormányzata sikeresen pályázott az Agrármarketing Centrumhoz a magyar termékek fesztiválon való ismertségének növelésére, több hazai gyártó és kiállító is közszemlére teszi gyártmányait, készítményeit.
   
A népünnepély jellegű rendezvényen a helyi Nimfea Természetvédelmi Egyesület alkalmi udvarában bojtár kuckót, népi játszóházat rendeznek be.             
A szórakozásról mesejátékkal, népzenei műsorokkal valamint táncos produkciókkal gondoskodnak.
   
A fesztiválra külföldi vendégek is érkeznek Túrkeve testvérvárosaiból, valamint a határainkon túli térségekből, Újvidékről, Rahóról és Tordaszentmihályról.(f:mti.hu)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.