Főoldal » Rekordok éve 2016.

Rekordok éve 2016.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az FM Sajtóiroda tájékoztatása szerint a hazai mezőgazdaság, és azon belül a szántóföldi növénytermesztés sikeres ágazatnak minősíthető, hiszen az elmúlt évek mindegyikében pozitívan járult hozzá a gazdasági növekedéshez, a 2016-os évben pedig számos történelmi rekord is megdőlt – jelentette ki az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a Bajai Gabona Partnerség kilencedik alkalommal megrendezett szakmai konferenciáján.

A mezőgazdasági termelésen belül a gabonafélék képviselik a legnagyobb arányt 26,6%-os értékkel, ezt követik 12,4%-os aránnyal az olajos növények. E két szektor a teljes mezőgazdasági termelésnek közel 40%-át adja, ezért jelentős hatással van a teljes mezőgazdaság teljesítményére.

Magyarország erősen nettó gabonaexportőr, átlagos években nagy mennyiségű exportálható többletet termelünk, és még a leggyengébb termelésű években is bőven jut exportra. A búzánál az átlagos 4,5-5,5 millió tonnás éves terméshez 2,7-2,9 millió tonnás éves belső felhasználás társul, az éves átlagos exportálható mennyiség 1,5-2,5 millió tonna körül alakul. A kukoricánál az átlagos termés 7-9 millió tonna körüli, a belső felhasználásunk éves szinten nagyjából 4,7-5 millió tonna. Exportra évente 3-5 millió tonna jut. Egyéb gabonák esetében az átlagos 2 millió tonna körüli terméshez 1,4-1,5 millió tonnás belső felhasználás és 0,3-0,4 millió tonnás exportálható többlet társul.

Az agrártárca államtitkára kiemelte: a kemény január-februári fagyok, valamint az április-májusi hideghullám ellenére az idei gabonakilátásaink jelenleg kedvezőnek tekinthetők. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara április 5-i felmérése alapján az őszi vetésű szántóföldi növények 42-48%-a jó, 35-40%-a közepes és 13-17%-a gyenge minősítést kapott, így az átlagosnál valamivel jobb eredmény érhető el. 2017-ben tehát arra számítunk, hogy a hazai gabonaszektor idén is sikeres ágazat lehet, a hazai belső szükséglet biztosított, és jelentős mennyiségű export árualap is képződni fog.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.