Főoldal » Repcetermesztők koratavaszi teendői…

Repcetermesztők koratavaszi teendői…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A 2011-ben elvetett őszi káposztarepce állományok rendkívül változatos képet mutatnak országszerte. A talajelőkészítés ill. a vetés valamint a kelést követő időszakban uralkodó száraz körülményeket a téli csapadék eddigi alakulása sem tudta számottevően kompenzálni.

Tél végén, még a vegetáció megindulása előtt meg kell becsülni az állomány termőképességét. Ez persze annál nehezebb, minél gyengébb maga az állomány.

Ezt követően a növények állapot kell meghatározni. Az ősz folyamán túlfejlett 10-12 leveles növények éppúgy kitettek a téli fagykárokkal szemben, mint a fejletlen 2-4 leveles egyedek. A téli fagytól károsodott tenyészőcsúcs jól felismerhető a puha, elfolyósodó, később kiszáradó szövetekről.

A károsodott növények regenerációjához természetesen több időre van szükség, ezért sem tudják ezek az állományok termőképességük csúcsát elérni. Fagykárok hatására sérülhet a repce gyökere is, emiatt ezek a növények könnyen kihúzhatóak a talajból. A regeneráció megindulását, új gyökerek képződését jelzik a gyökerek fehéres végződései.

A terület kitárcsázásáról vagy meghagyásáról meghozandó döntésnél tehát mérlegelni kell a növények számát,  állapotukat, továbbá értékelni kell elhelyezkedésüket is. Mielőtt túl gyorsan döntenénk a kitárcsázás mellett  vegyük figyelembe a repce rendkívüli regenerálódóképességét  hiszen a hibridek akár 15-20 növény/m2 esetén is csúcstermés elérésére képesek.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.