Főoldal » Rövid hírek – 2014.06.11

Rövid hírek – 2014.06.11

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Állatot tartani rizikósabb, mint növényt termeszteni
Az egyes mezőgazdasági ágazatokat vizsgálva megállapítható, hogy az állattartás, valamint az erdő- és vadgazdálkodás területén magas – 2,5 % – feletti bedőlési aránnyal kell számolni. A növénytermesztés és a halászat szektorokban alacsonyabb – 1,5 % – a cégek fizetésképtelenné válási aránya.

A kötelező kamarai tagság csak tovább növeli a vállalkozások terheit

A Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesülete nem ért egyet azzal a javaslattal, hogy vállalkozásoknak kötelező legyen belépni a gazdasági és iparkamarába, mert ez terheik további növelését jelentené valós érdekképviseleti tartalom nélkül.
A telekadó szabályai mezőgazdasági művelés esetén
Mentes a telekadó alól a ténylegesen mezőgazdasági művelés alatt álló terület – a Kúria eseti döntése. A tényállás A felperes 2005 óta tulajdonosa egy 1 hektárt el nem érő, kivett, beépítetlen területű, árok művelési ágú ingatlannak. Az illetékes körjegyzőség a felperesnél az ötéves elévülési időn belül 284 680 Ft adóhiányt állapított meg a 2007–2011 közötti időszakban, ezért 2012-ben őt telekadó megfizetésére kötelezte. A 2012-től kezdődő időszakra pedig 103 520 Ft telekadó megfizetését írta elő. Az első fokú határozat ellen benyújtott fellebbezést az alperes elutasította, azzal, hogy a 2012. évi telekadó-fizetési kötelezettségre vonatkozó rendelkezést meg semmisítette.
Az Európai Unió mezőgazdasága és a biológiai sokféleség
A közös uniós agrárpolitika új támogatási rendszerének esetleges káros következményeire, a biodiverzitás csökkenésére figyelmeztet az a frissen megjelent tanulmány, amelyet Báldi András Lendület-csoportvezető, az MTA Ökológiai Kutatóközpont főigazgatója társszerzőként jegyez. A Science magazinban olvasható cikk javaslatokat is megfogalmaz a kedvezőtlen folyamatok megfordítására.
Tudományosan így kell fogni a hamburgert
Japán kutatók négy hónapot töltöttek azzal, hogy megtalálják a hamburgerevés tökéletes módszerét. Egészen pontosan azt kutatták, hogyan kell fogni a szendvicset. Nem teljesen érdektelen a téma, hiszen ha rosszul fogjuk, mustáros lesz a ruhánk.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.