Főoldal » Sárkányünnep Bódvalenkén…

Sárkányünnep Bódvalenkén…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Szeretettel hívjuk és várjuk a Bódvalenkén idén június 9-10-én megrendezendő Sárkányünnep második napján (tehát vasárnap, június 10-én) tartandó workshopunkra.

A kirekesztés és a szegénység társadalmunk súlyos problémái. A bódvalenkei Freskófalu projekt arra kísérlet, hogy a művészet erejével próbáljon meg fordítani a cigányságról alkotott képen és egyúttal hozzásegítsen a mélyszegénységből való kikapaszkodáshoz.

A projekt 3 éve után – a kétségtelen eredmények ellenére – még mindig kétséges, hogy ez a projekt sikeres lesz-e, sikeres lehet-e az adott társadalmi környezetben. De még ha lehet is sikeres, vajon – más módszerekkel – alkalmazható-e máshol is? Vajon a művészet és az alkalmazott művészet képes-e a maga sajátos, kreatív megközelítésével hozzájárulni a kirekesztés és a szegénység elleni küzdelemhez? Vajon a design csak a gazdagok kiváltsága, vagy lehet-e úgy tervezni, hogy az a szegények igényeit is figyelembe vegye? Ha létezik roma művészet, miként lehet láthatóbbá tenni? És miként lehet a roma művészetet a roma politikában felhasználni? Ezek azok a kérdések, amiket szeretnénk körbejárni.

A workshop szekcióüléseit 2-2 rövid, 10 perces referátummal kezdjük, majd a felvetett kérdéseket közösen vitatjuk meg. Moderál: Laborczi Dóra újságíró

A workshop tervezett menete:

10:30 – 11:30: Társadalmi közeg; Bódvalenke esélyei

Hadas Miklós (Corvinus Egyetem, Szociológia Tanszék), Pásztor Eszter (Freskófalu projekt)

11:30 – 12:30: A roma művészet és társadalmi hatása vagy hatástalansága

Zoran Tairovic (multimédia művész, Szerbia), Szuhay Péter (Néprajzi Múzeum)

12:30 – 13:30: ebéd

13:30 – 14:30: Design és szegénység, design és közpolitika

Barcza Dániel (MOME), Varga Erika (Romani Design)

14:30 – 15:30: Művészet, sajtó és politika

Daróczi Ágnes (Phralipe), Mohácsi András (MOME)

15:30 – 16:00: Tanulságok levonása. Utána közös „tárlatlátogatás”.

Jelezzük, hogy a Sárkányünnep első napja igazi művészi, és – bizonyos értelemben – szociológiai csemegének ígérkezik, nagyszerű fellépőivel, izgalmas programjaival, különleges hangulatával.

Bódvalenke az ország egyik legszegényebb falva, amely a művészet segítségével szeretne kitörni kilátástalan helyzetéből, ezért a község házainak falán az európai és a magyar cigány festészet hatalmas tárlatát alakították ki. A projekt célja, hogy turistákat vonzanak a településre, ezáltal munkahelyet teremtsenek az itt lakó, főleg romák számára. 

Megtisztelő jelenlétére számítunk!

Üdvözlettel,

A Sárkányünnep szervezői

Pásztor Eszter

főszervező,

Bódvalenke-freskófalu projektvezető

e-mail: epasztor@enternet.hu

+36309895070

Laborczi Dóra

a konferencia szervezője

doralaborczi@yahoo.com

+36208244100

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.