Főoldal » Sertés fajták…

Sertés fajták…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

NAGY FEHÉR FAJTACSOPORT:Szaporasági és felnevelési teljesítményre, hízékonyságra és szervezeti szilárdságra nemesített fajták. Hazai alapfajta a magyar nagy fehér hússertés.

LAPÁLY FAJTACSOPORT:
Szaporasági teljesítményre és vágóértékre nemesített kombinatív fajták. Magyarországon, a csoporton belül jelentős populációalkotó a magyar lapály sertés.

ROBOSZTUS FAJTÁK:
Kedvező minőségű húst termelő fajták. Hízékonyságra, vágóértékre és stressz tűrő képességre tenyésztették ezeket a fajtákat. Duroc és hampshire sertéseket használnak tenyésztésre.

HIBRIDEK:
Az egyedekben a nemesítői, tenyésztői és a felhasználási célnak megfelelően integrálódnak a termelési értékek és tulajdonságok. Élelmiszer nyersanyag-ismereti és feldolgozási szempontrendszer szerint történik a jelentős sertésfajták csoportosítása. Legfontosabb szempont a küllemi tulajdonságok és a termelési mutatók.

RÉGI HAZAI SERTÉSFAJTÁK:

Bakonyi sertés: Dunántúli lomberdők környékén tenyésztették. A lábak és a törzs mérsékelten hosszúak. Kültakarója hamuszürke. Szaporasága mérsékelt, fejlődése lassú. Fő takarmánya a tölgy- és bükkerdők makktermése. Szervezete szilárd, ellenálló.

Szalontai sertés: Elsősorban a Tiszántúlon, főleg a vízjárta tájakon tenyésztették. Testmérete nagy, jellemző rá a nyurga lábak, lapos törzs. Szőrzete durva, színe barnás. Szaporasága mérsékelt, növekedése lassú. Szerepét a jobb zsírtermelő képessége miatt a mangalica vette át.

Mangalica sertés: Négy színváltozata alakult ki: szőke mangalica, fekete, fecskehasú és vörös színű mangalica. Születéskor kültakarója csíkolt, feketésbarna és világosszürke. Vedlése rendszeres. A test rövid, a törzs mély. A fülek előre állnak, a nyak rövid és telt. A mar rövid. A hát, az ágyék, a far rövid. A lapocka izmoltsága mérsékelt. A combok kevésbé teltek. A fajta több mint 100 éven át fontos szerepet töltött be a hazai sertéshús- és fehéráru-előállításban.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.