Főoldal » Sertés sperma hígítása

Sertés sperma hígítása

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Sertés sperma hígítása

 

     A spermát azért hígítjuk, hogy minél nagyobb legyen a termékenyítésre használható anyag mennyisége, hogy megvédjük a hidegsokktól, és hogy a spermiumok minél tovább éljenek.

     A kansperma hígítására használt hígítók mindegyike poralakban kerül kereskedelmi forgalomba, s közvetlen felhasználás előtt kell desztillált vízben feloldani. A desztillált vizet vásároljuk gyógyszertárban, vagy benzinkúton, de ott inkább ioncserélt víz van, ami szintén jó a hígításhoz. Sajnos a telepeken lévő víz desztillálásával készült víz nem mindig jó a hígításra, mert rossz a vízminőség.

    A hígítót célszerű a tasakon feltüntetett használati utasítás szerint elkészíteni, és frissen felhasználni, de a maradékot 1-2 napig hűtőszekrényben minőségromlás nélkül tárolhatjuk.

   A hígításkor ügyelni kell arra, hogy a sperma és a hígító hőmérséklete között maximum 1°C eltérés lehet. Gyakorlatban alkalmazzák a következő eljárást: a már előre elkészített hígítót vízfürdőbe állítják, majd a levett spermát ugyanide helyezik, ami veszélyes, mert a nagyon ügyelni kell a vízfürdő hőmérsékletének beállítására. A sperma hőmérséklete ugyanis a testhőmérséklettől nagyon gyorsan csökken, s a laborba érve (az évszaktól függően) 22-28°C-os lesz. Jobb megoldás tehát, ha nem tesszük a spermát vízfürdőbe, hanem a spermavételi edénybe (és a hígítóba) folyadékhőmérőt helyezünk. Mindig a hígító hőmérsékletét igazítsuk a spermáéhoz és ne fordítva. Mindig óvatosan öntsük össze a két anyagot. Rossz gyakorlat, amikor folyadékhőmérő nélkül dolgozunk és fogdossuk az edények falát, mondván így is lehet érezni azt az 1°C különbséget.

   A hígítás mértékét a sperma sűrűsége, vagyis a spermiumkoncentráció határozza meg. Minden egyes adagnak 3 milliárd motilis spermiumot kell tartalmaznia.

   A hazai sertéstelepeken szinte sehol sem mérik a spermiumkoncentrációt, inkább „óvatos” mértékben hígítanak, nem ritka az 1: 1 arányú hígítás sem. Így nagyon rosszul használják ki a mesterséges termékenyítés egyik nagy előnyét, hogy egy kan megfelelően hígított spermájával akár 20-40 koca is termékenyíthető.

   Nagyobb kocalétszámú telepeken célszerű a drágának tűnő spektofotométert (spermiumkoncentráció meghatározása) beszerezni.

 

   A drágaság ára:

   – több kant kell tartani

   – kanokat pótolni

 

Megfelelő használattal és karbantartással ezek a műszerek örökéletűek.

   A hígított spermát minden alkalommal újra kell vizsgálni (közvetlen termékenyítés előtt, vagy naponta 1x ugyanabban az időben) Így „lepleződnek le” a hígítás során elkövetett hibák: túl hideg vagy túl meleg hígító, nem megfelelő desztillált víz használata, vagy az abnormális spermiumok megengedettnél nagyobb aránya.

  A hígított spermát, ha a felhasználásig nem telik el sok idő (15-20 perc), szobahőmérsékleten lehet tartani. Előnyösebb azonban, ha nem sokkal a hígítás után a tárolásra szolgáló termosztátba helyezzük.

   Gyakorlati tapasztalatom szerint a spermához adott anyagok (oxitocin, ösztrogén, PGF2), nem javítják a mutatókat, ha romlanak az eredmények, akkor máshol keressük a hibát.

 

A sperma eltartása

 

   A ma használt hígítókkal a kansperma 2-3 napig eltartható 16°C-on anélkül hogy a spermiumok motilitása és termékenyítőképessége csökkenne.

   A legtöbb sertéstelepen- éppen az alacsony hígítási arány miatt- nem tartanak el spermát, mivel azonnal felhasználják azt. Pedig az eltartás tovább növeli az értékes tenyészkanok kihasználhatóságát, de egyúttal lehetővé teszi azt is, hogy egy ivarzáson belül ugyanannak a kannak a spermájával termékenyítsünk.

 

Felhasznált irodalom:

Prof. Wekerle L (2003): A sertés szaporodása és szaporítása. Nedvet Bt. Budapest

 

Következő részben írok az állomány szaporodási ritmusának kialakításáról és folyamatos ellenőrzéséről

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.