Főoldal » Sikeres vidék – könyvajánló…

Sikeres vidék – könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A szerző alábbiakban felsorolt művei szorosan kapcsolódnak a vidékfejlesztéshez és annak aktuális kérdéseit, a kitörési pontokat kutatja, elemzi. Ilyen kérdéskör a zöldenergia, a megújuló energia és energiarendszerek vizsgálata.

Lukács Gergely Sándor: Zöldenergia és vidékfejlesztés

Ebben a kiadványban zöldenergia alatt minden olyan energiahordozóból előállított energiát értünk, amelyek alapja a fotoszintézis során előállított fás- vagy lágyszárú növény. A szerző 25 éve foglalkozik a zöldenergia termelés és hasznosítás kutatásával, könyvével hozzá kíván járulni az új energiahordozó előállítási és hasznosítási paradigma térnyeréséhez, amelyeknek az a lényege, hogy a nagy energiatermelő és ellátó rendszerek mellett, esetenként helyettük létrejöjjenek a helyi igényeket kiszolgáló, túlnyomórészt helyben található erőforrásokat hasznosító, sokpólusú, egyenként kis kapacitású rendszerek.

Lukács Gergely Sándor: Megújuló energia és vidékfejlesztés

A könyv elősegíti az új energiahordozó előállítási és hasznosítási paradigma térnyerését, melynek az a lényege, hogy a nagy energiatermelő és ellátó rendszerek mellett – és egyre inkább helyettük – létrejönnek a helyi igényeket kiszolgáló, helyi hasznosítású megújuló energia termelő-szállító-elosztó-fogyasztó rendszerek.

Lukács Gergely Sándor: Kistérségi energiarendszerek

“Hazánkban kiemelkedő jelentősége van a leszakadt társadalmi csoportok, a szegények és a többszörös hátránnyal sújtott térségek jövője szempontjából annak, hogy a megújuló energiák és főként ezek közül a zöldenergia helyi termelése és helyi hasznosítása döntő jelentőségre tehet szert a felemelkedésükben. Ezt az teszi lehetővé, hogy amíg a fosszilisenergia-rendszer túlkoncentrált és túlmonopolizált, addig a zöldenergia termelése és hasznosítása jellegzetességeinél fogva alapvetően monopolizálatlan és dekoncentrált lehet.

Lukács Gergely Sándor: A vidékfejlesztés kézikönyve

Attól a meggyőződéstől vezetve készült a könyv, hogy a vidékfejlesztési programok készítése, kivitelezése, ellenőrzése egyre fontosabb szerepet fog betölteni a magyar vidék felemelkedésében, modernizációjában, melynek sikere elképzelhetetlen az ehhez szakértőként viszonyuló felelős polgárok és kiválasztott vezetőik elhivatottsága nélkül.

Lukács Gergely Sándor: Sikeres vidék

A könyv azt a célt szolgálja, hogy a siker tényezőinek, a kistérségi marketingnek, a hat régió egy-egy sikeres kistérségének, a kistérségek három-három lámpás polgárának bemutatásával azok segítségére legyenek, akik mások példáján tanulva, okulva maguk is sikeressé kívánnak lenni. Az a következtetés vonható le a könyvből, hogy a kisebb és nagyobb közösség boldogulása nélkül lehetetlen az egyéni boldogulás. És persze ez úgy is igaz, hogy az egyéni boldogulások összessége hozza létre a közösségi sikert. A tapasztalatok átadása azoknak is erőt és segítséget nyújt, akik gyakran kerülnek olyan helyzetbe, amelyből nem látnak kiutat, ám nem adják fel a kiút keresését.

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.