Főoldal » Startra készen állnak a termelők…

Startra készen állnak a termelők…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Száztíz éve nem hullt januártól április elejéig ennyi csapadék Magyarországon. Ez jórészt annak a következménye, hogy sűrűn követték egymást a sok esőt és havat hozó földközi-tengeri ciklonok, amelyekből a hétvégén újabb érkezik.

Hozzávetőleg 2-3 hetes késésben vannak a tavaszi munkák a földeken a kedvezőtlen időjárás miatt. A gazdák nem tudnak gépeikkel rámenni az átázott földjeikre. A VM szerint az országban most 155 ezer hektárt borít belvíz és ebből 71 ezer hektár mezőgazdasági terület.

Egyenlőre még korai lenne a károk nagyságáról beszélni, mivel ezt sok minden befolyásolja. Az őszi kalászosok esetében nagyjából két-három hétre tehető azon időszak amíg nagyobb károsodás nélkül bírják a vízborítást. A repcénél azonban a gyengébb állományokat már egyhetes vízborítás is tönkreteheti. Becslések szerint az őszi  kalászosok kedvező időjárás változás esetén behozhatják a fejlődésbeli lemaradásukat.

A termelők részére a fő gondot a tavaszi munkák elmaradása jelenti, mivel az országos 2,35 millió hektár tervezett tavaszi vetésből alig 10 százalékán végeztek el a magágy készítéséhez szükséges munkákat.

A kedvezőtlen helyzet javítása érdekében minden eszközzel segíteni kell a belvízzel borított területekről a víz elvezetését. A rendbetett csatornák és vízelvezető árkok jelentősen gyorsíthatják a felesleges csapadékvíz elvezetését.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.