Főoldal » Stratégiai termék lesz az élelmiszer

Stratégiai termék lesz az élelmiszer

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.


Készül Brüsszelben az új agrárpolitikai koncepció, amely háttérbe szorítja az eddig terület alapú támogatást. A cél: Európa versenyképességének megőrzése a mezőgazdasági termelésben és a vidék fejlesztése.

Az eddig nyilvánosságra került elképzelések egyes elemei hátrányosan érinthetik a magyar gazdákat, különösen az intervenciós rendszer, a többlettermék garantált áras felvásárlását.

A közös mezőgazdasági politika ügyében Magyarországnak szövetségeseket kell találnia, hogy a hazai termelőknek minél kisebb veszteséggel kelljen számolniuk. Nagy esély az uniós elnökség, csak ügyesen kell vele élni. 

Magyarországon majd’ 200 ezer regisztrált gazda kapja a területalapú támogatást. Ez hektáronként 45-47 ezer forint körül mozog. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) év végéig a jogosultak 95 százaléka, 171 ezer termelő megkapja az éves támogatási összeg felét.

Idén az uniós területalapú támogatás kis híján eléri a 230 milliárd forintot. A szakemberek emlékeztettek rá: az uniós csatlakozás óta főleg a professzionális agrártermelők a pályázatok mellett a közvetlen területalapú támogatások felhasználásával jelentős fejlesztéseket hajtottak végre a gazdaságaikban.

A versenyképtelenebb kis birtokosok számára ez a támogatás biztos bevétel. Bármilyen változásnak nagy a tétje a hazai agráriumban. Az unióban óriási összegeket fordítanak az agráriumra, ezért is élesedik a vita, a Közös Agrárpolitika (KAP) reformjával kapcsolatban.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.