Főoldal » Számvetés és előre tekintés

Számvetés és előre tekintés

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) rendezvényén elhangzottak szerint hűtőházak és feldolgozóüzemek létesítése, eredményes vízgazdálkodás, az állattenyésztés, ezen belül főleg a nemesítés fejlesztése, valamint termelői szerveződések létrehozása nélkül nem lehet sikeres a magyar mezőgazdaság, ezeket az agrárkormányzatnak támogatnia kell.

Úgy értékelték, hogy a sertés- és tejpiacon is a tapasztaltak alapján megindult a konszolidáció, nőttek a felvásárlási árak.

A sertéshús áfacsökkentésének hatásaival kapcsolatban elhangzott: az 20-30 százalékkal növelte a fogyasztást, és a 2017-es év “már kikorrigálja az elmúlt évek negatív hatásait” a sertéspiacon.

A magyar állattenyésztés fő kibocsátója a baromfitenyésztés, ezt a sertés, majd a szarvasmarha követi. A juhtenyésztés a jövőben nagy perspektíva lesz, “az Európába áramló népek ugyanis nem sertésevők” – hangzott el.

“Óriási veszélynek” tartják azt, hogy sok sertéstartó nem magyar fajtát hízlal, mivel a külföldi fajták előnyösebb jellemzőkkel, ezáltal magasabb haszonnal bírnak. Az állattenyésztésen belül a nemesítést fejleszteni kell.

A gabonapiaci kilátásokról szólva elhangzott: világszinten jó termés volt tavaly, emiatt az árak 10-15 százalékkal csökkentek. A kukoricáról szólva felhívták a figyelmet arra, hogy jobb jövedelmezősége miatt egyre nagyobb teret nyer az ipari célú (biodízel, izocukor) kukoricatermesztés, ám fenn kell tartani az egyensúlyt ezen a téren is, ellenkező esetben az állattenyésztés vesztes lesz.

Néhány hete a belvízproblémáktól volt hangos a sajtó, a hétvégén azonban már a spontán, szabadtéri tüzek okoztak károkat a mezőgazdaságban. Be kell látni, hogy eredményes vízgazdálkodás nélkül nem lehet sikeres a mezőgazdasági növekedés.

Szükség van arra is, hogy a gazdák ne csak a termelésben, hanem a feldolgozásban és a termékek piacra juttatásában is érdekeltek legyenek, ezért elengedhetetlen termelői szövetkezéseket létrehozni, amelyeket a kormány öt év alatt összesen 150 millió forinttal támogat. Hosszabb távon pedig szükség van a szövetkezetek szövetkezésére is.

Az európai uniós támogatások nélkül a magyar mezőgazdaság mínuszos lenne, még úgy is, hogy tavaly rekordtermések születtek. “Ez kellő félelemmel kell hogy eltöltsön mindenkit” – fogalmazódott meg. Felhívták a figyelmet arra, hogy 2020 után az Európai Unió újfajta Közös Agrárpolitikát szeretne megvalósítani, egyes elképzelések szerint nem a “hagyományos mezőgazdaságot”, hanem az innovációt, az újszerű termelési megoldásokat finanszíroznák majd.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.