Főoldal » Szentendrei Borünnep

Szentendrei Borünnep

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Idén is meghitt, közvetlen környezetben ízlelhetik meg az ország minden pontjáról ideérkező kézműves családi pincészetek nedüit  a látogatók. Ez alkalommal Szekszárd és Tokaj városa kerül a fókuszba, kik boraik mellett szürethez kapcsolódó szokásaikat is bemutatják.

A szentendrei Skanzen őszre hangoló eseményének, a Borünnepnek az idei fő témája a hazai borászok keze munkáját dicsérő italok kínálata mellett a művészet. Az ízletes borokon kívül idén a szervezők tematikus udvarok programkínálatával szórakoztatják a vendégeket, akik az italok fogyasztása közben irodalmi kalandozásokat tehetnek, vagy jazz zenét hallgathatnak a lugasokban és a boros kiállítók sátrainál.

A szentendrei Skanzenben is elkezdődnek a szüreti munkálatok és szeptember 7-én és 8-án egy vidám, családi fesztivállal indítják az országos boros rendezvények sorát.

A finom borok mellől nem hiányzik a gasztronómiai vonulat sem; a Slow Food ételvariációik lassú, komótos étkezésre intenek, míg a Nemesradnóti lakóházba betérők helyben készült borlevessel töltheik meg gyomrukat.

Október végéig a szőlős hegyeken pezseg az élet, a család apraja-nagyja a szőlő betakarításával foglalkozik. A közösségi munka vége régen szüreti felvonulásokba és felszabadult ünneplésbe torkollott. A múzeumban a kétnapos rendezvény leglátványosabb eseményét vasárnap a Lajta Néptáncegyüttes tagjai elevenítik fel: a fiatal lányok dézsában, énekszó közepette tapossák a szőlőt.

A Langaléta Garabonciások égimeszelői borvirágos tréfákkal szórakoztatják a járókelőket, a kisebbek A szőlő és a csősz című szüreti mesejáték szereplőivé válnak. A sportosabbak rendhagyó, friss és tormás must kóstolásával egybekötött biciklis tárlatvezetésen járhatják be Magyarország híres bortermő vidékeit a múzeumon belül, miközben számos, rég nem látott borospince ajtaja tárul fel előttük.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.