Főoldal » Szenvedünk és könnyezünk…

Szenvedünk és könnyezünk…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Bordó riasztás a magas parlagfű koncentráció miatt.

Már bordó színű riasztás van érvényben az ország nagy részén az allergiát okozó parlagfű pollenjének növekvő koncentrációja miatt – mondta el az InfoRádiónak Apatini Dóra, az Országos Környezetegészségügyi Intézet biológusa. Ez a fokozat azt jelenti, hogy igen magas a parlagfű koncentráció.
 
Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) honlapján található legfrissebb jelentés szerint a múlt héten tovább erősödött a parlagfű pollenszórása. Az idén az előző évhez képest kicsit korábban indult a szezon, de olyan magas értékeket, mint tavaly ilyenkor, még nem mértek.

Paller Judit megbízott országos tiszti főorvos korábban azt mondta: a magyar lakosság 25-30 százaléka allergiás, 1,5-2 millió ember pedig kifejezetten a parlagfűre érzékeny.

Riasztási kategóriák

Fehér jelzés: Egy adott térség fehér jelzése (0 db/m3/nap) esetén az ÁNTSZ Aerobiológiai Hálózata nem detektált parlagfű pollent a levegőben. Nincs jelés.

Zöld jelzés (1-9 db/m3/nap) alacsony, tüneteket nem okozó pollenkoncentrációt jelent.

Narancs jelzés (10-29 db/m3/nap) közepes pollenkoncentrációt takar, amely a parlagfűre érzékenyebb egyének esetében már kezdeti tünetek okozója (tüsszögés, könnyfolyás).

Piros riasztás: Magas pollenkoncentráció esetén piros riasztás (30-49 db/m3/nap) lép érvénybe. Ez a terhelés már minden betegből allergiás reakciókat vált ki. A kategória a parlagfűpollenre súlyosan érzékenyek számára azt jelzi, hogy már állandó, kis és közepes erősségű tünetekkel kell számolni; ebben az esetben azonban már a kevésbé érzékenyek is számíthatnak a kezdeti tünetek megjelenésével.

Vörös riasztás (50-99 db/m3/nap) esetén is magas pollenkoncentrációról beszélünk még, ez azonban már erősebb tünetek okozója és általánosságban már a kevésbé érzékenyek szervezete is közepes erősséggel reagál.

Bordó riasztás (100-199 db/m3/nap) esetén beszélünk először igen magas parlagfű koncentrációról – ekkor már minden érintett erős, vagy igen erős tünetekkel küzd.

Sötétbordó riasztás (200-499 db/m3/nap) esetén az egészségi állapot már kritikussá is válhat: jellemzően nő például az asztmás tünetegyüttes fellángolásának valószínűsége.

Fekete riasztáskor (500-999 db/m3/nap) a heveny tünetek már komoly mértékű életminőség-romlás okozói; a helyzet kritikus, hipotézis szerint ilyen mértékű terhelésnél már komoly mértékben fokozódik a szenzitizáció.

Végül a pollenek fuxinos festődési színéről elnevezett “Ambrosia szín” riasztás (1000 db/m3/nap felett) esetén a tünetegyüttes már szélsőséges erősségű lehet. Ilyen napokon extrém helyzetről kell beszélnünk. (InfóRádió)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.