Főoldal » Szereti a pityókát?

Szereti a pityókát?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A pityóka becsülete…

Mióta a krumpli – előkelőbb nevén burgonya – nevezetű növény a spanyol hódítók jóvoltából a 16. század vége felé elindult diadalútjára és a 18. század végén gyökeret vert tájainkon is,azóta  Székelyföldön, a pityóka nevezetű gumó népszerűsége töretlen. Így becsülete sem szenvedett s nem szenved csorbát. A pityóka nem „finnyás”: a zordabb éghajlatú Csíkországban és Gyergyóban épp oly vidáman megterem mint Udvarhelyszéken. S amíg odaát, Magyarországon a belőle készült étkeket olyan előkelő nevekkel illetik mint, burgonyapüré, krumplipaprikás, hasábburgonya, rakott burgonya, addig a székelyeknél ezek nemes egyszerűséggel pityókapire, pityókatokány és szalmapityóka néven kerülnek az egyszerű halandók asztalára.

Sajnos a dömpingárak és a profi csomagolás egyaránt hozzájárultak ahhoz, hogy a romániai piacon egyre több az import burgonya, pedig a hazai termés bőven fedezné a keresletet, ráadásul vegyszermentesebb, így egészségesebb is. A veszteseik nemcsak a vásárlók, de a kistermelők is, akik a hazai krumplitermés zömét adják.

Az értékesítési gondok miatt egyre kockázatosabb a krumplitermesztés Romániában, ez pedig súlyosan befolyásolhatja két székelyföldi régió, Hargita és Kovászna megye gazdaságát. A krumplitermesztők országos szövetségének (FNCR) elnöke kongatta meg a vészharangot, hangsúlyozva, a helyzet javulása csak egy célzottabb kormányzati támogatással érhető el, illetve a termelők és a nagybani felvásárlók kapcsolatának gyökeres átalakításával.A kis és közepes termelők csak akkor lehetnek piacképesek, ha egyesületbe, termelőszövetkezetbe tömörülnek, megvásárolnak mosó- és csomagolóberendezéseket és a terményt közösen értékesítik.

Jelenleg a mosott-csomagolt krumpli kilogrammját 50-55 banis nagybani áron lehet eladni, míg a kistermelők gyengébb minőségű árujáért 40-45 banit kérnek. Ez kevesebb mint fele annak az árnak, amit két éve adtak a krumpliért, amikor más, nagy uniós krumplitermesztők, a németek, lengyelek, hollandok termése gyenge lett, és hiány alakult ki a piacon.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.