Főoldal » Szüret előtt ürítik a hordókat

Szüret előtt ürítik a hordókat

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A régi hegyközségi szabályzatok szerint a szüret előtt egy jó hónappal tilos volt bemenni a pincékbe, még bort is annyit kellett kihozni a zárlat előtt a lakóházba, amennyi elég volt a fürtök megéréséig. Manapság ezt az időszakot a hordók ürítésére használják a gazdák a népszerű borheteken.

A Balatonalmádiban megrendezett borfesztivál jelentősen különbözik a környékbeliektől, például a Balatonfüreditől, hiszen előbbi helyen nemcsak a helyi, hanem más történelmi borvidékek képviselői is bemutathatják boraikat, sőt már több éve határon túlról is érkeznek borászok. Így az augusztus 21-ig tartó fesztiválon tizenkét történelmi borvidék huszonegy borászatának válogatott borait kóstolhatják meg az érdeklődők a Wesselényi strand főbejárata előtti rendezvénytéren. A résztvevők között megtaláljuk a helyi és térségbeli termelőket, borászokat (Balatonfüred-Csopak, Badacsony, Somló), de érkezett mátraaljai, villányi, tokaji, egri, szekszárdi borászat is, illetve az aradi hegyaljáról. Dr. Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára megnyitójában emlékeztetett arra, hogy az 1870-es filoxérajárvány hatalmas károkat okozott a szőlőkben itt, Almádiban is. A fűzfői vegyipari üzem bezárása sokaknak szomorú esemény volt, de a kevés, mindent túlélő hobbiborász fellélegezhetett, az elmúlt tíz évben sokat fejlődtek, egyre ízletesebb borokat állítanak elő.

– A Balaton-felvidék borainak több száz éves múltjában az almádi bor rangot jelent – hangsúlyozta az államtitkár. A szervezők célja a borfogyasztás kultúrájának terjesztése, a különleges, jó minőségű magyar borok megismertetése. Ezen túlmenően természetesen a régió turisztikai vonzerejének növelése, a hagyományos magyar gasztronómia értékeinek megőr- zése, a népművészek által készített termékek bemutatása. A nyolcadszor megrendezett fesztivál a korábbi hagyományokhoz hasonlóan nemcsak gasztronómiai élvezetekben bővelkedik, kulturális programokban is minél színesebb kínálatra törekszik, így hagyományőrző együttesek mellett modern táncprodukciók és könnyűzenei koncertek lesznek a következő hetekben

Balatonfüred vendégei tapasztalhatják, hogy a reformkori városrész egyre szépül, őrzik azok emlékét, akik ismertté tették ezt az üdülőhelyet – említette köszöntőjében dr. Bóka István, a város polgármestere az augusztus 28-ig tartó borhetek megnyitóján. – A városban és a környékén a szőlőművelésnek még régebbi hagyományai vannak, itt már a római korban is készítettek bort. A füredi borhetek a környék egyik legjelentősebb gasztronómiai és kulturális rendezvénye, hiszen itt minden este koncertekkel, tánccal szórakoztatják a vendégeket. Füred a bor és a kultúra városa, itt mindenki talál az  ízlésének megfelelő bort és programot.

A borkultúra mélyen beleivódott a magyar nyelvbe, ezt igazolja, hogy megszámlálhatatlanul sok szólás és közmondás foglalkozik ezzel a különleges itallal – fejtette ki megnyitójában Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkára. A borfogyasztás hatására filozofikus hangulatba kerülhetünk. Számos magyar írót, gondolkodót inspiráltak a  borok, melyek mértékletesen fogyasztva a mi napjainkat is megszépíthetik.

Szabó István, a Balatonvin Borlovagrend Egyesület ceremóniamestere ezúttal nemcsak az avatási szertartást vezényelte le, hanem a teljes további programot is. A borászat és a reformkor hagyományait együtt ápolja a Balatonfüredi Turisztikai Egyesület és a borlovagrend azzal, hogy ebben az évben már másodszor országos borversenyként szervezték meg a reformkorban is ismert borok szemléjét. Erre harmincnyolc borászat hatvanhat borral nevezett be. Az egész országból érkezett szakértő zsűri tagjai két nagy arany-, huszonhárom arany-, harmincegy ezüst- és tíz bronzérmes    minősítést adott ki. A borokat majd meg lehet kóstolni az őszi reformkori fesztiválon, most az okleveleket és a különdíjakat adták ki. Balatonfüred-Csopak Borvidéki Hegyközségi Tanácsa díját Varga Zoltán elnök adta át Salánki Sándornak, a Salánki Családi Borgazdaság 2010-es aszőfő-tihanyi rajnai rizling és 2009-es juhfark borára. Koczor Kálmán, a Balatonvin Borlovegrend Egyesület elnök-nagymestere Varga Zoltánnak, a zánkai Lídia Borház tulajdonosának 2008-as juhfarkjára adta a borrend díját. A Balatonvin elnök-nagymestere  dr. Terts Andrástól, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége elnök-nagymesterétől vette át 2008-as évjáratú furmintjára a szövetség különdíját. Dr. Bóka István a város különdíját  Fodor Gyulának, a Fodorvin Családi Pincészet tulajdonosának nyújtotta át 2010-es juhfarkjára. Vászolyiné Dobrosi Ágnes, a turisztikai egyesület alenöke és Simon Cecília, a borlovagrend szakmai alelnöke három megítélt különdíjat adhatott át: a szekszárdi Mészáros Borház 2009-es éváratú burgundi és 2009-es évjáratú kadarka, a tokaji  Puklus Pincészet 2008-as hárslevelű és 2010-es cuvée, az ugyancsak tokaji Monyok Pincészet az 1999-es furmint, az 1993-as muskotály aszú, az 1999-es hatputtonyos aszú, a 2007-es évjáratú hárslevelű borával érdemelte meg a díjat. Megyénkból aranyérmet kapott az említetteken kívül a somlói Bogdán Birtok, a Tornai Pincészet, Somogyi Lajos, a Csordás-Fodor Pincészet, valamint a badacsonyi Málik Zoltán és a Németh Pincészet a reformkori versenyen.

Dr. Bóka István  díjat és oklevelet adott át Punk Árpádnak, mert ebben az évben a család tulajdonában lévő Ferenc Pince 2010-es évjáratú száraz olaszrizlingje viselheti a Balatonfüred  város bora címet. Koczor Kálmán elnök-nagymester pedig a Balatonvin Borlovagrend Nagykövete-díjjal jutalmazta dr. Lichtneckert András főlevéltáros, történész munkáját. Az avató- ünnepségen Dér Ágnes borkedvelő, Gyukli Krisztián szőlész-borász, Halász János gasztronómus Oscar-díjas séf, Makai László borkedvelő. Pálffy Károlyné önkormányzati képviselő és Wágner Róbert gasztronómus fogadta meg, hogy szorgalmasan öregbíti Balatonfüred-Csopak borainak hírnevét.

– Nagyon szigorú feltéteteleknek kell megfelelniük azoknak, aki a borheteken bemutatkozhatnak – tájékoztatott Koczor Kálmán. – Évek óta elvárjuk, hogy a termelők benevezzék a boraikat a városi borverenyre és ott az aranyérmesek között szerepeljenek. Ebben az évben huszonöten     mutatkozhatunk be. Kivétel nélkül Balatonfüred-Csopak borvidékén élünk és dolgozunk. Kimondott célunk, hogy a térség borait népszerűsítsük ezen az országosan ismert rendezvényen.

A Balatonvin Borlovagrend  2008-ban alapított díjat azok elismerésére, akik feltűnően sokat dolgoznak a közös célokért. Dr. Lichtneckert András főlevéltáros, történész pályájának meghatározó eleme volt a vincellér nagyapától örökölt borkultúra iránti érdeklődés. Huszonnyolc kötetet publikált, melyek közül tíz Balatonfüred-Csopak borvidéke települései szőlőhegyeinek, hegyközségeinek történetéről szól. Saját kiadásban megjelenette a nagy elődök, Oláh János, Fábián József, Mórocza Dániel szőlészeti munkáit.

A magyar gasztronómia értékeiről sokat lehetne beszélni, hazánk fiain kívül is sok rajongója van. Ennek része a borkultúránk. A  szőlő is élvezi az ország különösen jó adottságait a mezőgazdasági tevékenységhez. Ez  megjelenik a borokban. A külföldi szakemberek szerint elsősorban nem világfajtákat kell termeszteni a mi területünkön, mert bár azok is megállják a helyüket a nemzetközi versenyeken, az igazán sikeresek a régi magyar fajták, melyeket máshol nem kóstolhatnak. A megyénkben most és a következő hetekben nyaralók különösen szerencsések, mert két borfesztiválon várják őket. Almádiban a legkiválóbb helyi és megyebeli termelők mellett más borvidékek termelőivel is ismerkedhetnek. Füreden a helyi kötődés az alapvető elvárás. A sikeres szüret fontos feltétele az elegendő üres hordó, a vendégek ezzel járulhatnak hozzá a bor jövedelmezőségéhez.

(f: naplo-online.hu/Varga Ibolya)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.