Főoldal » Talajbaktérium készítmények…

Talajbaktérium készítmények…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Sokan vannak, akik úgy gondolják, hogy a mezőgazdasági termesztés alapvető, meghatározó eleme a termőföld – ami természetesen igaz – és igazán sikeres gazdálkodás csak a jó talajadottságokkal rendelkező területeken lehetséges.

A kedvezőtlen körülmények között gazdálkodók példája is jól illusztrálja, hogy a gyengébb talajú területek is milyen szépen meghálálják a ráfordításokat.
A Bodrogközben és különösen Sárospatak környékén sok helyen a savanyú talaj jelenti a termesztés fő korlátozó tényezőjét. A talajok pH értéke az ilyen területeken 3 — 3,5 de volt olyan szántóföld is, ahol 2,8-es értéket mértek.

A szakirodalom szerint az ilyen területek már nem alkalmasak a szántóföldi növénytermesztésre, hiszen az ennyire savanyú talaj egyrészt komoly stressz-tényező a növény számára, másrészt ilyen talajfeltételek mellett a tápanyagfelvétel lehetősége is erősen korlátozott.

Az ilyen földekkel rendelkező gazdálkodók nagy erőfeszítéséket tesznek a talajok javítása érdekében. A savanyú talajok javításának leghatékonyabb módszere a meszezés, amelyet érdemes kiegészíteni szerves trágya kijuttatásával. A növények szépen meghálálják ezeket a módszereket, különösen olyan időkben, amikor jó ára van a terménynek.

Az a helyzet, hogy az erősen savanyú talaj a talajbaktériumok szaporodásának sem kedvez, ezért  elsősorban 5 pH fölötti talajokra javasolják a BactoFil termékek kijuttatását, viszont a gyakorlat azt mutatta, hogy azok a gazdák, akik a talaj termőképességének javítása érdekében a fenti készítményeket is bevetették, lényeges terméstöbbletet kaptak.

Az  eredményeik jól bizonyítják, hogy a gyengébb vagy problémás talajokon is érdemes megpróbálkozni a talajbaktérium készítmények használatával.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.