Főoldal » Támadnak a méhek, darazsak…

Támadnak a méhek, darazsak…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A hazánkban tenyésztett krajnai méhek többnyire nyugodtan viselkedő állatkák, de ingerlésre ők is támadnak. Általában a zaklatás (kaptárbontás, szállítás, a kaptár ütögetése stb.), valamint az ember és állat izzadtságának a szaga ingerli a méheket.
Hordástalan időben, valamint rekkenő hőségben támadékonyabbak. A méh által kibocsátott méreg illata társaikat és egyre több méhet is szúrásra ingerel. A megtámadott élőlény menekülése, hadonászása csak fokozza a méhek támadókedvét.

Az említett rovarok általában csak védekezésként támadnak az emberre. Épp ezért az a legegyszerűbb, ha elkerüljük a fészküket és a lehető legkevésbé ingereljük őket. Amennyiben azonban a közvetlen környezetünkben telepednek meg, el kell távolítani a fészküket.

A darazsak méreganyagának nagy részét hisztamin, dopamin, kinin, különböző enzimek és poliszacharidok alkotják. Hogy mennyire veszélyes egy-egy méreganyag, az attól függ, a rovar mivel táplálkozik: a fehérjét fogyasztóké a legmérgezőbb.

A méhek közül a háziméheknek van a legösszetettebb méreganyaga. Ebben többféle fehérje, különböző enzimek és több kismolekulájú anyag is van. Ezek közül a legfontosabb a vörösvértestoldó, véralvadás- és enzimgátló, illetve a központi idegrendszert bénító hatású mellitin és apamin, de az értágító hatásáról ismert hisztamin sem elhanyagolható.

Egyes tünetek a szúrás helyén jelentkeznek. Egyetlen darázscsípéskor a fájdalmon kívül 10-30 percen belül általában csak duzzanat és helyi vérbőség jelentkezik. Maga a fájdalom órákig, a viszketés napokig tarthat. A szúrás gyakran azért fertőződik el, mert a rovarok dögöket is fogyasztanak.

A méheknél más a helyzet. A szúrás után párperces fájdalom, majd bőrpír jelentkezik, a seb környéke megduzzadhat és erősen viszkethet. Ha a csípés az arcot, szemet vagy a szájat éri, akkor akár az egész arcunk eltorzulhat néhány órára. A méhszúrásokra az emberek háromnegyede ellenállóvá válik, a méhészeknél akár ötven szúrás sem okoz tüneteket. Egy átlagembernél azonban tíz ilyen szúrás már görcsöket és légzésbénulást idézhet elő, 200 méhszúrás pedig halálos lehet.

A fullánkot azért kell minél hamarabb kihúzni a sebből, mert a méh kiszakadt fullánkja tovább működik! Szuronyai egyre beljebb húzzák a bőrbe, és közben mindig mérget is szivattyúznak bele. Tehát minél hamarabb kihúzzák, annál kisebb a káros hatása. A fullánkot körömmel, csipesszel, tűvel vagy késheggyel el kell távolítani, a csípés helyét érdemes jégkockával hűteni.

Életveszélyes allergiás tünetek esetén az adrenalin a leghatékonyabb életmentő, mert az úgynevezett anafilaxiát kiváltó összes anyag ellen hatékony. Bőr alá vagy izomba is beadható. Ha a családban túlérzékeny valaki, érdemes otthon adrenalin ampullát tartani és megtanulni azt beadni. A csípés vagy szúrás után minél hamarabb orvoshoz kell menni.(f:hír24)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.