Főoldal » Támogatás a TÉSZ-ek együttműködésére

Támogatás a TÉSZ-ek együttműködésére

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A gyümölcs és zöldségpiachoz kapcsolódó fenntartható működési programokra vonatkozóan az agrártárca  nemzeti stratégiát fogalmazott meg. Eszerint a magyar zöldség-gyümölcs ágazat jövőbeni sikerének legfőbb letéteményese az életképes és jövedelmezően működő termelői értékesítő szervezetek (TÉSZ) hálózata lehet.

Az Európai Unió 2011-re is engedélyezte Magyarországnak, hogy nemzeti kiegészítő támogatást nyújtson a zöldség-gyümölcs termelői szervezeteknek (TÉSZ), ezért a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) – a nemzeti és a közösségi forrást összevéve – 1 milliárd forintos támogatást nyújt a TÉSZek együttműködésének fejlesztésére kiírt jogcímre – közölte a VM. Sajtóirodája.

A zöldség-gyümölcs termelői szervezetek 2010-ben 980 millió, az idén 1,4 milliárd forint nemzeti támogatást kaptak. 2012-ben erre a célra várhatóan 1,8 milliárd forint áll rendelkezésre, amelyet a VM közösségi forrással is kiegészít.

A zöldség-gyümölcs termelői szervezetek támogatásáról szóló rendelet átdolgozásával a tavalyihoz képest tovább egyszerűsödik a támogatás igénybevétele. A TÉSZek önállóbban dönthetnek az együttműködés kialakításáról, így tovább erősödhet a termelők alkuereje a multinacionális vállalatokkal szemben.

Az Unió azokban a régiókban engedélyezi a nemzeti kiegészítést, ahol a TÉSZek részesedése az összes zöldség-gyümölcs termelésből alacsonyabb, mint 20%. A támogatás nem haladhatja meg a termelői szervezetek, illetve tagjaik által a szervezet működési alapjába befizetett hozzájárulás 80%-át.

A nemzeti támogatáshoz azok a TÉSZek juthatnak hozzá, amelyek termelői szervezetek társulásának (TSZT) tagjaként értékesítik terményeiket. A mintegy egymilliárd forintos forrást jelenleg 35 TÉSZ igényelheti. A támogatásból eredő előnyöket azok gazdák élvezhetik, akik a termékeiket valamely  termelői szervezet tagjaként forgalmazzák.

A kormány célja, hogy a nemzeti támogatás elősegítse a TÉSZek megerősödését, a termelői szervezetek, és közvetetten a zöldség-gyümölcs termelői csoportok közötti együttműködés, koncentráció létrejöttét. A forrás ösztönzi a TÉSZek közös piaci fellépését, elősegítve ezzel a feketekereskedelem visszaszorítását. A három éve folyamatosan nyújtott nemzeti kiegészítő támogatásnak köszönhetően összesen 11 TSZT alakult.

Az intézkedés – a kormányprogrammal és az Európai Unió célkitűzéseivel összhangban – hozzájárulhat a vidéki munkahelyek megőrzéséhez, ezzel biztosítva több száz, mezőgazdaságból élő család megélhetését.

A TÉSZeknek, a támogatásuk alapjául szolgáló működési programjaikat a vidékfejlesztési tárcához, kifizetési kérelmeiket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH) kell benyújtaniuk. A támogatás 2012. február 15-ig igényelhető, a megítélt összeget az MVH legkésőbb 2012. október 15-ig folyósítja.

A rendelet november 13-tól hatályos.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.