Főoldal » Támogatás az aflatoxin fertőzés miatt

Támogatás az aflatoxin fertőzés miatt

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A VM. Sajtóiroda tájékoztatása szerint a tejtermelők, a tejtermelői csoportok és tejfeldolgozók a tej aflatoxin-tartalmának és a takarmányok megelőző vizsgálatához, az aflatoxinnal szennyezett tej ártalmatlanításához, valamint a szennyezett tej miatt bekövetkezett kár részbeni kompenzálására vissza nem térítendő, egyszeri támogatást kaphatnak.

Az aflatoxin nevű gombamérget a takarmány – például a kukorica, a penésszel fertőzött széna – hordozhatja, ennek közvetítésével jut az állatokba. A tehenek a tejjel együtt ürítik a gombamérget, amely a határértéket meghaladó mennyiségben káros lehet az emberre.

A mezőgazdasági támogatás mértéke az ártalmatlanított tej után literenként 30 forint, továbbá az ártalmatlanítás költségeinek, illetve a tej és a takarmány laboratóriumi vizsgálatával kapcsolatos költségek 50 százaléka.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) költségvetésében 250 millió forintot különítettek el a támogatásra. A kérelmeket június 17-éig, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH) kell benyújtani a hivatal honlapján közzétett nyomtatványon.

Káruk részbeni kompenzálására akkor igényelhetnek támogatást a tejtermelők és -feldolgozók, ha a kukoricát vagy az abból származó terméket alapanyagként tartalmazó takarmányt bevizsgáltatták, illetve az élelmiszeripari célú felhasználásra szánt tej aflatoxin kimutatására irányuló laboratóriumi vizsgálatát elvégeztették.


MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.