Főoldal » Tanyaprogram Makkoshotykán

Tanyaprogram Makkoshotykán

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A szociális földprogram általános célja a mezőgazdasági termelésre alkalmas környezetben élő, azonban mezőgazdasági termelésre alkalmas feltételekkel nem, vagy azzal nem elégséges mértékben rendelkező és azt hatékonyan kihasználni nem tudó, szociálisan hátrányos helyzetű emberek megélhetését segíteni, életminőségét javítani, önálló egzisztenciateremtési esélyeit növelni.

Ennek elősegítése érdekében nyújtotta be Makkoshotyka Önkormányzata a pályázatát, amelyet a bíráló bizottság pozitívan ítélt meg.

A célokról és feladatokról Kántor Ferenc polgármester tájékoztatta a Felsőfokon szakmai blogmagazin  szerkesztőjét.

Tájékoztatása szerint a szociális földprogramban végzendő feladatok meghatározása során az alábbi tevékenységekre helyezték a fő hangsúlyt:

– fólia alatti kertészeti termelés gyakorlati és elméleti ismereteinek elsajátítása,

– háztáji állattenyésztés, ezen belül kiemelten a baromfitartás, tojástermelés gyakorlati és elméleti ismereteinek elsajátítása.

E tevékenységek végzéséhez a településen található, használaton kívüli tanyahely nyújt kedvező megoldást. A tevékenység eredménye kettős célt is teljesít, egyrészt az emberek részére munkát tudnak biztosítani, másrészt pedig az elhanyagolt, használaton kívül álló tanyahely megújul, a területét művelésbe vonják és ennek révén eredeti funkcióját visszanyeri.

Céljaik között szerepel az is, hogy a programba bevont személyek az itt szerzett tapasztalatokat a szűkebb családi környezetükben is hasznosítsák és ösztönözzék a részvevőket kisebb/nagyobb kapacitású vállalkozói tevékenység elkezdésére.

Ehhez az önkormányzat ingyenes formában, vagy kedvezményes bérleti díjszabással is segítséget nyújt részükre.

A támogatási összegből új fóliasátrak vásárlását tervezik.

A fóliák alatt előveteményként fejes-saláta, hagyma és retek; főnövényként pedig paprika, paradicsom és uborka termesztést folytatnak majd..

A baromfitartással, tojástermeléssel kapcsolatos tevékenység keretében az állatok részére  egyszerű kivitelezésű tyúkólak építése szükséges. A tyúkólak körül kb. 400 m2 területet fonott dróthálóval és vadhálóval kerítenek le, ilyen formán egy védett, ugyanakkor természetes környezetben üzemelő baromfi udvart alakítanak ki, amely a szükségletek alapján tetszőlegesen bővíthető.

Az őszi, kedvező időjárási viszonyokat kihasználva az elhanyagolt, ápolatlan gyümölcsfák metszési, ritkítási munkáit végezték el. A fentieken kívül szükségessé válik a kipusztult gyümölcsfák pótlása és tápanyag utánpótlásának biztosítása is. A gyümölcsfák pótlásánál régi, hagyományos tájfajták beszerzésére törekszenek, amelyek a különféle betegségekkel szemben ellenállóak és ezáltal kevesebb vegyszer felhasználásával, egészségesebb terméket tudnak előállítani.

A fólia alatt megtermelt friss zöldségeket,friss tanyasi tojásokat és a különböző gyümölcsféléket a településen élő rászorult, hátrányos helyzetű személyek, idősek és nyugdíjasok részére kedvezményes juttatásként; a közétkeztetésben -óvodai konyha részére- ingyenesen, és ugyancsak ingyenesen biztosítják az óvodás gyerekek és az iskolai tanulók részére.

A munkák állásáról, az elért eredményekről a Felsőfokon szakmai blogmagazin hasábjain  a későbbiek során tájékoztatást nyújtunk.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.