Főoldal » Tápanyag utánpótlás a kertekben

Tápanyag utánpótlás a kertekben

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Fő célja a termőképesség fokozása, a termés biztonság fokozása, a gyümölcs minőség javítása, talajszerkezet javítása. Ezt a feladatot szerves és szervetlen, azaz műtrágyákkal oldjuk meg.

Szerves trágya:
Ide tartozik az istállótrágya, hígtrágya és a fű- és zöld lomb trágya.
Istállótrágya: telepítés előtt, talajforgatáskor 50-100t/ha kijuttatása ajánlatos. Tenyészidő alatt, telepítést követően 1-2 évig árnyékoló trágyázás 15-20kg/fa. 48 órán belül mindenképpen forgassuk le, mert elveszti tápanyagtartalmat. Legjobb minőségű a marhatrágya.

Híg trágya: rendszerekből nyert trágyalé is felhasználható, de 6-8 szorosára hígítani kell, mert perzsel. Leforgatás kijuttatás után azonnal, mert nagy lesz a „N” veszteség. 100-120 hl/ha a kijuttatás mennyisége.

Fű- és zöld lomb trágya kettős hatású, gyökérzete talajszerkezet javító, más¬részt tömegével szerves anyagot pótol. Talajtakaró hatása révén csökkenti a fagy és taposási kárt. Bemunkálás ideje, amikor a legnagyobb tömeget adja, mélysége 12-15 cm mélyre. Eszköze a talajmaró. Bomlás elősegítésére 60-100 kg/ha „N” hatóanyag tartalmú műtrágyát adjunk hozzá.

Szervetlen-műtrágyák:
A tápanyag utánpótlás alapvető módszer, használatukkal nőnek a termésátlagok, viszont túlzott és szakszerűtlen adagolásukkal károsító hatást érhetünk el.

– Nitrogén nem kötődik a talajban, ezért évente pótolni kell, talajfelszínre szórni és sekélyen bemunkálni. Megosztva célszerű adagolni, tavasszal 2/3-t, ősszel 1/3-t szórjuk ki, 40-120 kg/ha. A mennyiséget a faj, fajta és talaj mellett a termesztés technikája is befolyásolja.

– Foszfor, kálium, magnézium műtrágyák hatása erősen függ a talaj minőségétől. Az anyagot a gyökérzónába kell eljuttatni, évenként különböző mélységbe, így elérjük a gyökérzóna telítődését. A foszfor és kálium trágyázás ideje a szüret utáni időszak.

A szilárd halmazállapotú (kristályos, szemcsés, por) műtrágyák mellett a folyékonyak felhasználása jobban igazodik a növény igényeihez és környezetkímélő is. Lehet a talajra juttatni is és lehet esőszerű öntözéssel a növényre permetezni. A lombtrágya gyorsabban hat, így a hiánybetegségek orvoslására alkalmas.

Telepítés előtt lehet meszezést alkalmazni, ha a talaj pH értéke (kémhatása) kisebb 5-6-nál.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.