Főoldal » Tavaszi fáradtság…

Tavaszi fáradtság…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Kora tavasszal sokan tapasztalnak magukon depresszióhoz hasonló tüneteket. Alvászavar, kimerültség, rossz közérzet jelentkezik. Elmúlt a fagy, a szmog, mégis rendre megbetegszik valaki a családban.  Tudományos tény, hogy az északi népeknél a depresszió gyakoribb, mint a mediterrán országokban.

A tavaszi fáradtságot leggyakrabban a télen jelentősen lecsökkent D- és C-vitamin-szint okozza, ha a téli borús időben nem gondoskodtunk a plusz bevitelről. E tüneteket az az állapot okozhatja, amelyet a köznyelv egyszerűen csak tavaszi fáradtságnak nevez, és amely tulajdonképpen a szervezet téli-tavaszi átállását kísérő normális reakció.

A tavaszi fáradtság nem mellesleg bizonyos alvászavarok indikátora is lehet, ennek értelmében pedig hangulatzavarok léphetnek fel; a depresszív létállapot okán szorongás alakulhat ki; sőt, az éjjeli pánikattakok és a mániás mentalitás megjelenése sem elhanyagolható tényező.

Mit tehetünk, hogy megkönnyítsük a szervezet átállását tavaszi üzemmódra? Sok szabad levegőn végzett tevékenység ajánlott! Séta, kocogás, kertészkedés. A sport nem csak a keringésünket, izmainkat, csontjainkat, immunrendszerünket erősíti, hanem a hangulatunkat is javítja.

Fogyasszunk minél több gyümölcsöt, zöldséget, joghurtot és a kefirt. A tejsavó és író az idegrendszer számára (is) fontos anyagokat (triptofán, lecitin) tartalmaz. Igyunk sok folyadékot, hogy a salakanyagoktól megszabaduljunk.

Tegyél ellene, válassz kedvedre!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.