Főoldal » Tavaszi teendők – Metszés…

Tavaszi teendők – Metszés…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A www.felsofokon.hu  szakmai blogmagazin hasábjain az elmúlt időszakban több alkalommal is foglalkoztam a metszés kérdéskörével és igyekeztem ráirányítani a figyelmet a szak- és okszerű munkavégzés fontosságára.

A téma kapcsán két személyes élményemet kívánom megosztani a Tisztelt Olvasóval.

Az egyik eset családi kapcsolódású; a fiamat mindig magammal vittem a szőlőnkbe és együtt végeztük a metszést. Kijelöltem részére egy fél  sort a kordonos szőlőből, elmagyaráztam és megmutattam  hogyan csinálja.

Az eredmény kezdetben katasztrófális volt, válogatás nélkül minden vesszőt meghagyott  és hosszabb rövidebb méretűre vágta. Javításra már nem sok időnk maradt, így a vegetációs időszakban jól látható volt a  fiam „metszésének” eredménye. A sok rügyből rengeteg hajtás, hatalmas zöld tömeg nőtt, viszont fürtképződmény alig-alig volt ezeken a szőlő tőkéken. A következő évi hajtások is vékonyabbak, fejletlenebbek lettek a  többihez viszonyítva. Rá kellett döbbennie, hogy több évre kiható termés kiesést, magyarán kárt okozott a nagyvonalú és szakszerűtlen munkájával. Okult belőle.

A másik eset a szomszédom gyümölcsfáival kapcsolatos. Kertészkedése kezdeti időszakában büszkén mutogatta, hogy milyen szép gyümölcsöt teremnek a hétvégi kertjében lévő gyümölcsfák. Néhány év után ez elmaradt,majd panaszkodni kezdett, hogy valami baj van mivel nem hoznak termést a gyümölcsfái. Kért, hogy nézzem  meg. A szemlénk során látható volt, hogy itt bizony évek óta szakszerű metszés nem történt. A fák ágai áthatolhatatlan, sűrű koronát képeztek. Fűrészt hozattam vele és irányítottam, hogy mely ágakat távolítsa el. A harmadik fánál már izzadtan és riadtan kérdezte, hogy jó lesz ez így? Megnyugtattam és mondtam, hogy folytassa. Azon az éven újból dicsekedett a kertje termésével.

Újból tavasz van annak ellenére, hogy ezt nem igazán érzékeljük. Lehet, hogy egyik napról a másikra kell az időszerű, aktuális munkákat elvégeznünk.

Ehhez segítség gyanánt javaslom elolvasni a Metszés a gyümölcsösben és A szőlő metszése című korábbi bejegyzéseket. Ne feledjék, hogy ehhez a munkához nélkülözhetetlen szerszám a metszőolló. Ennek fontosságáról itt olvashatnak (A jó metszőolló…).

Végezetül, amennyiben idejük engedi néhány szakkönyv tanulmányozására –  Könyvajánló… és Könyvespolc – Metszési alapismeretek – hívom fel figyelmüket.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.