Főoldal » Természeti örökségünk védelme…

Természeti örökségünk védelme…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Összefogás a génmegőrzésért

A génmegőrzés általános célja a genetikai változatosság, az alkalmazkodóképesség, tágabb értelemben az evolúciós képesség fenntartása, amely a fajok és populációk hosszú távú fennmaradásának lényeges előfeltétele.

Magyarország természeti örökségének, értékeinek megóvásáért írt alá együttműködési megállapodást Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára, több egyház, valamint szakmai és civil szervezet vezetője. Az összefogást Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa kezdeményezte. – tájékoztat erről a VM. Sajtóiroda közleményében.

Az aláírók hangsúlyozzák: természeti örökségünk fontos része a hazai mezőgazdasági génállomány. Magunk és a jövő nemzedékek érdeke, hogy a Kárpát-medencében régóta termesztett gyümölcsfajták, illetve tájfajták fennmaradjanak, újrahonosodjanak.

Az együttműködési program keretében a Vidékfejlesztési Minisztérium intézményeinek fajtagyűjteményeiből, illetve a Kárpát-medencei Gyümölcsészeti Hálózat tagjaitól származó csemetéket és szaporítóanyagokat kaphatnak az egyházi és önkormányzati kertek és földek.

A megállapodás aláírói szeretnék elérni a tájfajták feltérképezését, helyi és országos adatbázis, illetve fajtagyűjtemények létrehozását. Emellett remélik, hogy új, illetve már feledésbe merült gasztronómiai lehetőségek feltárásával a fogyasztók az eddigieknél változatosabb, egészségesebb gyümölcshöz illetve gyümölcsből készült ételekhez juthatnak.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.