Főoldal » Termőföld haszonbérleti pályázatok

Termőföld haszonbérleti pályázatok

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A VM. Sajtóiroda tájékoztatója szerint a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) októberben kezdte el közzétenni a pályázatokat, és eddig 33 ezer hektár állami tulajdonú termőföld haszonbérletét hirdette meg.

Várhatóan egy hónapon belül 1500 eredményes pályázóval köt szerződést az NFA, átlag 15-20 hektárnyi területekre.

A szerződéskötéssel a Kormány Birtokpolitikai Irányelvei válnak valóra. A sikeres haszonbérleti pályáztatás döntő lépés ahhoz, hogy a vidék életében alapvető és gyökeres fordulatot érjen el a tárca.

Az NFA a pályáztatással a helyben lakó, életvitelszerűen mezőgazdasági tevékenységet folytató termelőket akarta helyzetbe hozni. A földterületekre családi gazdálkodók, őstermelők, egyéni vállalkozók és gazdálkodó szervezetek jelentkezhettek.

A pályázók lakhelye illetve székhelye nem lehet az érintett termőföld 20 km-es körzeténél távolabb, és a jelentkezők sem az államtól sem mástól nem tulajdonolhatnak és bérelhetnek összesen 1200 hektárnál nagyobb területet. A haszonbérbe adás fontos feltétele az állattartás vállalása; a termőföldeket a nyertesek 20 évre kapják meg.

A jelentkezés feltételei nem teljesíthetetlenek, az egyik legfontosabb kitétel az állattartási kötelezettség, melynek megvalósulását következetesen ellenőrizni is fogják.

Az első haszonbérleti pályázatok elbírálása már megtörtént, három gazdálkodónak ünnepélyes keretek között, a sajtótájékoztatón adták át a szerződéseket.

Folyamatosan zajlik a további pályázatok előkészítése és közzététele, egészen addig, amíg felszabaduló termőföld terület rendelkezésre áll.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.