Főoldal » Termőföld vásárlási lehetőség az Új Magyarország Agrárfejlesztési Hitelprogramból

Termőföld vásárlási lehetőség az Új Magyarország Agrárfejlesztési Hitelprogramból

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A termelők még mintegy 9,5 milliárd forintért igényelhetnek hitelt az Új Magyarország Agrárfejlesztési Hitelprogramból.

A Hitelprogram alapján a termelők a szabad mezőgazdasági de minimis keretüknek, valamint a hitelbírálati szempontoknak megfelelően legfeljebb 25 millió forint, a fiatal gazdálkodók 1-50 millió forint közötti, kedvező kamatozású hitelt vehetnek igénybe. A kamat mértéke a jelenlegi piaci viszonyok között mintegy 8,5 százalék, amely 1,5-2,5 százalékpont kamatelőnyt biztosít egyes piaci kamatozású forinthitelek 10-11 százalékos éves kamatlábával szemben. A futamidő legfeljebb 15 év lehet, az önerő nagysága a vásárlás nettó költségének legalább a 15 %-a.

A fiatal gazdák termőföldvásárláshoz nyújtott támogatásához az Európai Bizottság jóváhagyása is kell, de erre nem kell sokáig várni. Ebben a hitelprogramban az összes, fiatal gazdálkodóknak adható támogatás, legfeljebb 40.000 euró – mintegy 11,8 millió forint lehet.

Azok a fiatal gazdák, akik a Darányi Ignác Terv keretében induló támogatásban részesülnek, egyelőre nem vehetnek fel kedvezményes hitelt termőföldvásárláshoz, támogatáshalmozás miatt.

A tárca tervei szerint a 2014-2020-as új tervezési időszakban már a Darányi Ignác Terv keretében induló támogatásban részesülő fiatal gazdák is kaphatnak kedvezményes hitelt termőföld-vásárlásra, így a kétféle támogatás együttesen emelkedhetne.

A kedvezményes hitelprogramban a gazdálkodók a termőföldvásárláshoz mezőgazdasági csekély összegű (de minimis) támogatást is kaphatnak az állami költségvetésből.

Az új, termőföld-vásárlási hitelcélra a teljes mezőgazdasági de minimis keretből (7500 euró/3 év) akár 20-25 millió forint is felvehető hitelként, amiből a földáraktól függően 25-50 hektár termőföldet lehet megvásárolni.

A Hitelprogramban a termőföldvásárláshoz felvett hitelügyletekhez automatikusan kapcsolódik az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány készfizető kezességvállalása, így jellemzően alacsonyabb fedezeti érték biztosításával juthatnak hitelhez a termelők.

További információk:
A hitelprogram részletes tájékoztatója, a programhoz kapcsolódó hitelintézetek listája, a Gyakran Intézett Kérdések és egyéb kapcsolódó dokumentumok letölthetők a kapcsolódó anyagok közül.

Amennyiben az Agrárfejlesztési Hitelprogram feltételeiről tájékozódna, érdeklődjön a 06-40-555-555 vagy a 06-40-466-682 számokon, vagy a termekfejlesztes@mfb.hu email címen.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.