Főoldal » Tojásjelölés

Tojásjelölés

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Gyermekkorom ünnepeire, a családi összejövetelekre nosztalgiával gondolok.

Nagyi már jóval az ünnep előtt nekilátott a sütésnek, főzésnek. Emlékeimben hűen őrzöm a tyúkólhoz vezető léptei nyomát. Nagyi örült, ha újabb tojást talált a meleg szalmában, hiszen tudta, hogy nem mindennapi ajándék ez a tyúkoktól és ezért meg is becsülte azt. 

Álmában sem gondolta volna, hogy néhány évtized múlva a tojásokért a szupermarketekbe indulunk, és autógumink nyomait a sózott aszfalton már nem őrzi semmi…

Nem nagyon gondolunk arra, hogy kényelmünknek mi az ára. Lehet, hogy az egészségünkkel fizetünk érte  Mert sajnos a nagyüzemi, olcsó tojástermelés az emberek számára sok veszélyt jelenthet.

Egy Európai Uniós szabály értelmében minden tojást, ami forgalomba kerül, el kell látni jelöléssel. Hazánk ennek az előírásnak maradéktalanul eleget tesz. 

A dobozokon feltüntetett fantázianevekből és a tojások színéből egyáltalán nem lehet az áru eredetére következtetni.
A tojásokon található kötelező jelölés fontos információt nyújt. Ez a pecsét néhány számból és betűből tevődik össze. Nekünk, vásárlóknak az első szám és az utána következő betű nyújtja a legtöbb információt. Az első számnál csak és kizárólag négy variáció létezik, 0,1,2,3. Semmiféle más szám nem állhat a sor elején! Az utána levő betű az országot jelöli, ahonnét a tojás származik. A őHUő értelemszerően Magyarországot jelenti.

Beszédes számok
A legdrágább tojás a ő0ő kódot viseli, ez lenne manapság a nagyi tyúkjainak hagyományos tojása. Ennél a őbiotojásnálő az állatoknak napfényes, szabad terület, kifutó áll rendelkezésükre és nem kapnak semmiféle kémiai adalékanyagot, nem kezelik őket vegyszerrel.

Az ő1ő-es jelzéső őszabadtartásúő tojást még mindig nyugodt lelkiismerettel vásárolhatjuk, bár tudnunk kell, hogy itt már esetleges vegyszeres kezelés történhetett.

A gond és a veszély a ő2ő-es jelzéső tojásoknál kezdődik. Az ún. őmélyalmoső tojás megnevezés nem jelent mást, mint hatalmas fedett csarnokokat, ahová csak ritkán talál be a napsugár. Az állatokat a csarnokban összezsúfolva tartják, esetleg néhány rudat kapnak, amire fel tudnak ülni. Ritkán, de előfordul, hogy a csarnokban visszahúzódásra és tojásrakásra alkalmas hely is van.

A tyúkok ettől függetlenül nem érzik jól magukat, hiszen nagyon szűkös az életterük. A nagyobb sebesülések elkerülése érdekében csőrüket levágják, és minden állat állandó gyógyszeres, adalékanyagos tápot kap.

A bevezetőben említettem, hogy néha még az egészségünket is veszélyeztetheti a tojás. Itt nem a gyakran emlegetett szalmonellára és társaira gondoltam, hanem arra a tojásra, melynek kódja 3-mal kezdődik.    A 3-as kód ugyanis a nagyüzemileg, ketrecekben gyártott – tudatosan használtam ezt a szót – tojásokra vonatkozik.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.