Főoldal » Top-up helyett szerkezetátalakítási támogatás

Top-up helyett szerkezetátalakítási támogatás

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Vidékfejlesztési Minisztérium augusztus elsejéig bejelenti az Európai Uniónak, hogy a jövő évtől kezdve a csökkenő, majd megszűnő úgynevezett top-up támogatások kompenzálásaként szerkezetátalakítási programot kíván indítani.

A Vidékfejlesztési Minisztérium 2012. január 1-jétől egy, a SAPS (területalapú) rendszer keretén belül működő, a húsmarha- és juhágazat számára kialakított „Kérődző szerkezetátalakítási és fejlesztési programot” kíván elindítani.

A program a 2004 óta működő nemzeti kiegészítő támogatások (top-up) jövő évtől kezdődő csökkenésének, majd 2013-ban történő megszűnésének érdemi kompenzálására szolgál – mutat rá közleményében a minisztérium. A támogatási forma a Közös Agrárpolitika 2013 utáni időszakában is továbbvihető.

A tárca 2011. augusztus 1-jéig bejelenti az EU-nak az érintett ágazati szereplőkkel egyeztetett szerkezetátalakítási programot. A gazdálkodóknak a támogatásért részt kell venniük a nemzeti programban, amely a foglalkoztatás fenntartására, a beruházásokra, a továbbképzésre, a szakmai fejlődésre ösztönöz.

A szerkezetátalakítási programon felül a minisztérium biztosítja a 2012. évre járó és 2013-ban fizetendő nemzeti kiegészítő támogatást olyan mértékben, melyet az EU engedélyez. A csökkenés pontos mértékéről a tárgyalások még messze nem zárultak le az érintett tagállamok, így Magyarország és az Európai Unió között. (f: Bruxinfo.hu)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.