Főoldal » Törpemalac mánia…

Törpemalac mánia…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A törpemalacok nagyon okos, engedelmes állatok. Az Egyesült Államokban kedvelt háziállat, de Európában is egyre többen foglalkoznak tenyésztésével, különösen Németországban és Hollandiában.

A törpemalacot egyenes farkáról, mereven felfelé álló füleiről, kis méretéről lehet felismerni. Ám a törpemalacok külseje igen változatos, egyes fajtáknak ráncos az orruk, míg más fajták hosszú, sima orrúak. Hátuk általában egyenes, illetve kissé megereszkedett. Színük legtöbbször fekete, fekete-fehér, rózsaszínű, ritkán fehér.

A törpemalacok nagyon tiszta, jólnevelt állatok, ennek ellenére nem feltétlenül kell a lakásban tartani őket. A kutyákhoz és macskákhoz hasonlóan a tágas kert a megfelelő hely számukra. Semmi esetre sem szabad őket zárt helyen tartani, mert azt nem viselik el.

Nagy mozgásigényűek. A törpemalacok előszeretettel rohangálnak, ugrándoznak a kertben. A lakásban tartás során a házi sertésre jellemző betegségektől szenvedhetnek, elhízhatnak.

Lakás gyanánt, a szabadban, megfelelő hely számukra egy kb. 80 cm széles-magas kutyaól, amelyet szalmával béleltünk ki, de egy kiselejtezett pléd is kiváló fekvőhely lehet.

A törpemalac olyannyira igényes, hogy sohasem végzi el a dolgát az “otthonában”. Ha kijelölünk számára egy helyet a kertben, amelyet rendszeresen takarítunk, akkor egy idő után csak oda fog járni.

Kedvelt eleségei közé tartoznak az őrölt gabonafélék (árpa vagy zab), lucerna és a kukorica. Ha reggel és este 100 g száraztakarmányt és 100 g korpát (vízzel összekeverve) adunk neki, akkor az egy 15 kg-os törpemalacnak elegendő adag.

Törpemalac vásárlásakor gondosan vizsgáljuk meg az állat tartási körülményeit, például, hogy mivel etetik, milyen helyen tartják. Csak akkor vegyünk törpemalacot állatkereskedésben, ha ismerik a fajtáját, a szüleit és a tenyésztőjét.

A törpemalacok ára nagyjából egy törzskönyvezett kutyáéval azonos. Ezért ne vásároljunk olcsón, mert az ilyen állatok általában egy év múlva már 100 kg-osak…

Szubjektív véleményem: én bizony hűséges tipus vagyok és maradok a kutyámnál.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.