Főoldal » Tudta? Mégis, mennyi egy kilogramm?

Tudta? Mégis, mennyi egy kilogramm?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Bár a kérdés butaságnak tűnhet, tudósokat mégis kétszáz éve foglalkoztatja a kérdés. Most talán egy lépéssel közelebb kerültek ahhoz, hogy ne egy létező és jól őrzött tárgy jelentse az egyik legfontosabb mértékegység alapját.

 A kilogramm – a tömeg mértékegysége – az egyetlen SI-alapegység, amely etalonon – vagyis hiteles mintapéldányon – és nem fizikai állandón alapszik. A mintapéldány egy platina-irídium henger, amelyet a Nemzetközi Súly- és Mértékügyi Hivatalban (BIPM) őriznek Franciaországban.

A kilogramm stabilitása kulcsfontosságú, lévén hogy ez jelenti a más mértékegységekre történő átváltás alapját. Az utóbbi száz évben végzett mérések viszont arra utaltak, a mintapéldány 50 mikrogrammal – egy homokszem méretével – megváltozott. Ez arra sarkallta a Nemzetközi Súly- és Mértékügyi Hivatalt, hogy új meghatározással álljon elő.

Tudósok  a brit tudományos akadémián gyűltek össze, hogy bemutassák, milyen előrelépéseket értek el a kilogramm újradefiniálásában – mégpedig a kvantumfizika egyik alapját jelentő Planck-állandó segítségével. “Egyetértés alakult ki abban, hogy a kilogrammot valamikor a közeli jövőben újra meg kell határozni a Planck-állandóból kiindulva” – fogalmazott a BIPM egyik fizikusa közleményében.

Michael Stock szerint kutatók olyan kísérleteket végeznek, amelyek kapcsolatot teremtenek a tömeg és a Planck-állandó között. Új definíció azonban semmiképp sem léphet életbe addig, míg a világ minden táján elvégzett teszteredmények nem támasztják azt alá – magyarázta a fizikus.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.