Főoldal » Tűzvédelmi Nap

Tűzvédelmi Nap

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az FM Sajtóiroda tájékoztatója szerint a gondatlanul meggyújtott, vagy nem megfelelően eloltott tűz sok millió négyzetméternyi erdő, rét, nádas és benne több százezer élőlény pusztulását okozhatja. Az erdőtüzek 99%-át ugyanis gondatlanságból és ismerethiányból fakadóan mi, emberek okozzuk.

Ezen okból született meg az Európai Unió LIFE programjának támogatásával a Firelife erdőtűz-megelőzési program, melynek célja, hogy játszva tanítson a tűzrakás szabályaira, valamint az erdőtűz-megelőzés hatékony módszereire. tűzAz augusztus 27-én a Budakeszi Vadasparkban tartandó Tűzvédelmi Nap az EU-programhoz kapcsolódva azt tűzi ki célul, hogy az őshonos állat- és növényvilág védelmében olyan hasznos tudással lássa el az embereket, amely segíthet megóvni természeti értékeinket.

Akik augusztus 27-én a Budakeszi Vadasparkban végigjárják a Firelife-kalandpálya 5 állomását, próbára tehetik, a kapott feladatlapok kitöltésével pedig egyben bővíthetik is tudásukat. Az állomásokon olyan fából készült, kézzel festett készségfejlesztő játékok gondolkodtatják el a kisebbeket, mint például a dominó, a párkereső vagy az óriás kirakó. Ezentúl különféle tűzrakási módokkal is meg lehet ismerkedni, majd a gyerekek kedvence, a vízipisztolyos tűzoltás következik, végül az utolsó állomás, az ugrálóvár zárja az élmények sorát. A legkitartóbb és legrátermettebb erdőtűz-megelőzők jutalma egy erdőőr oklevél lesz.

Kiemelt jelentőségű, hogy szabadtéri tűzgyújtáskor az erdőt járó kirándulók betartsák az alapvető tűzgyújtási szabályokat:

Soha ne dobj el égő cigarettacsikket!

Erdőben csak a kijelölt helyen gyújts tüzet!

Gondosan oltsd el a tüzet, használj hozzá vizet, vagy legalább 5 centiméter földet, máskülönben a szél visszagyújthatja!

Igyekezz a kertedben is csak akkora tüzet rakni, amiből a szél nem tud elvinni izzó zsarátnokokat!

Tartsd be a tűzgyújtási tilalom szabályait!

Soha ne hagyd a szabadtéri tüzet őrizetlenül!

A biztonságos tűzrakás fortélyairól, a tűzgyújtási tilalom szabályairól, valamint a hazai és külföldi erdőtüzekről és vegetációtüzekről további információkat a projekt honlapján, a www.erdotuz.hu oldalon találhat.

A Tűzvédelmi Nap programjaival kapcsolatban további információ a Budakeszi Vadaspark honlapján található: www.vadaspark-budakeszi.hu

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.