Főoldal » Új és hatékony rendszert indítanak a kárenyhítésre

Új és hatékony rendszert indítanak a kárenyhítésre

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Várhatóan szeptemberben kerül a parlament elé az új agrárkárenyhítési törvény, amely szélesíti a kárenyhítési rendszerben résztvevők bázisát – mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkára pénteken, Bonyhádon.

Czerván György a XV. Állattenyésztési és Állategészségügyi Tanácskozáson elmondta, “úgy látjuk, hogy a jelenlegi kárenyhítési rendszer nem jól működik, ezért január 1-től új és hatékony kárenyhítési rendszer áll majd rendelkezésre”.

A tárcaközi egyeztetés alatt álló törvényjavaslatról az államtitkár az MTI-nek kifejtette: kétpilléres rendszert dolgoznak ki. Az első pillért a termelők és az állam befizetése adják. A tervezet szerint az egyik legfontosabb változás, hogy szántóföld esetében tíz hektár felett az őstermelőknek is kötelező lesz csatlakozni a rendszerhez, az ültetvények esetében pedig egy hektárnál kisebb területet művelők is dönthetnek a csatlakozásról.

Czerván György jelezte: a hozzájárulás összegét minimálisan emelik.

A rendszer másik pillérét üzleti biztosítók bevonásával tervezik létrehozni, s európai uniós forrásokat kívánnak bevonni a biztosítási díj támogatásához. Az elképzelések szerint negyven százalékos támogatásról lehet szó.

A VM államtitkára hozzátette: így lényegesen több forrás állna rendelkezésre az elemi károk enyhítésére. A mostani négymilliárd forint, amelynek felét a termelők, felét az állam fizette be, akár meg is duplázódhat – mondta Czerván György. (f: Stop.hu)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.