Főoldal » Új mikrokapszulázott rovarölő szer, a DURSBAN DELTA*

Új mikrokapszulázott rovarölő szer, a DURSBAN DELTA*

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A klórpirifosz hatóanyagról

            A szerves foszforsav-észterek csoportjába tartozó klórpirifosz a Dow AgroSciences egyik legsikeresebb inszekticid hatóanyaga, amelyet először 1965-ben az Egyesült Államokban hoztak forgalomba. Napjainkban 88 országban 250 különféle termék formájában kerül a piacra, és mintegy 140 károsító rovarfaj ellen 50 különféle mezőgazdasági kultúrában használják. A majd fél évszázada töretlenül sikeres hatóanyag a folyamatos fejlesztői munkának köszönhetően kiállta az idő próbáját. Az évek során több mint 3600 átfogó tanulmányt készítettek róla, így a klórpirifosz világviszonylatban a legtöbbet vizsgált növényvédő szer molekula. Miközben számos más szerves foszforsav-észtert betiltottak, a klórpirifosz az Európai Közösségben használt hatóanyagok felülvizsgálata során pozitív listára került (05/72 EC).

 

A készítményről

            A klórpirifosz előnyös gyártástechnológiai tulajdonságainak köszönhetően a legkülönfélébb formában jut el a felhasználókhoz. A legújabb formulációk egyike, a Dow AgroSciences saját fejlesztésű folyékony mikrokapszulázott (CS) terméke a DURSBAN DELTA (200 g/l klórpirifosz), amely 2011-től kerül Magyarországon forgalomba. A készítmény kiváló fizikai tulajdonságokkal rendelkezik. Gyorsan oldódik, más mikrokapszulázott termékekhez képest kisebb a viszkozitása, permetezéskor jobban elterül a növény felületén, ezáltal tökéletes permetléfedettséget biztosít. A növényen képződött filmrétegben a mikrokapszulák elhelyezkedése egyenletes, amely tovább növeli hatékonyságát. A II. forgalmazási kategóriájú DURSBAN DELTA széleskörű felhasználhatóságát az 1. táblázat foglalja össze.

 

A DURSBAN DELTA őszi káposztarepcében

 

            A DURSBAN DELTA (2,25 liter/ha) ősszel a nagy repcebolha és egyéb földibolha fajok, tavasszal a repce-fénybogár, a repceszár- és repcebecő-ormányos ellen egyaránt alkalmazható.

            A nagy repcebolha és az egyéb földibolhák (Phyllotreta spp.) a vetés után már egészen korán, az alig bújó növényeket is képesek megrágni. Ellenük az inszekticides csávázás nem mindig nyújt kielégítő védelmet, hiszen hatáskifejtésükhöz a bolháknak táplálkozniuk kell a növényből, így magas kártevő-egyedszámnál a levélkezdemények könnyen elpusztulhatnak. Ilyenkor használható a jól gázosodó DURSBAN DELTA, amely a rögök alatt táplálkozó bolhákat is eléri.

            A repceszár-ormányos (Ceutorhynchus pallidactylus) imágóinak betelepedése tavasszal már 8 °C körül megindul. A bélszövetet fogyasztó lárvák rejtetten károsítanak, így eredményesen csak az imágók ellen lehet védekezni. A permetezési időpont megválasztásához érdemes február végén, március elején kihelyezni és kétnaponként ellenőrizni a sárga tálakat. A kezelés akkor történjen, amikor a sárgatálak naponta már 3 db repceszár-ormányost fognak.

            A repce-fénybogár (Meligethes aeneus) tavaszi betelepedésével akkor kell számolnunk, amikor a hőmérséklet eléri a 15 ºC-ot. A bogarak megfúrják a virágbimbókat, melyek nem nyílnak ki, a virágtengely pedig egészen felkopaszodik. Virágzáskor a bogarak és a kikelt lárvák is a szirmok között táplálkoznak, részt vesznek a beporzásban, nagyobb egyedszám esetén ilyenkor is súlyos kártételt idéznek elő. A legnagyobb kártételt közvetlenül a virágzás előtt, bimbós állapotban okozza, ezért még ezt megelőzően szükséges beavatkozni. Ha növényenként egy fénybogarat találunk, vagy egyedsűrűségük eléri a 4-5 db/m²-t, használjuk a hosszú tartamhatású DURSBAN DELTA-t.

            A repcebecő-ormányos (Ceutorhynchus obstrictus) megjelenése a repce-fénybogarat követi, aktivitása 20 ºC körül a legintenzívebb. Kártételének fő időszaka a becők képződése. A termésben kelnek ki és fejlődnek a lárvák. A veszélyességi küszöb 1-2 db imágó/m². A védekezés már a fénybogarat célzó beavatkozással megkezdődik, ilyenkor a DURSBAN DELTA kiváló hatékonyságú. A készítmény az őszi káposztarepce sárgabimbós állapotától már nem használható!

 

Hoffmann Péter

Dow AgroSciences Hungary Kft.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.