A VM. Sajtóiroda tájékoztatója szerint a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége – AGRYA 2013-ban is meghirdeti népszerű kommunikációs programját, a Vidék Kalandot. A Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával ebben az évben már nemcsak Magyarországon, de Romániában és Szlovákiában is ismerkedhetnek a városi fiatalok a mezőgazdasággal.

A tárca 6 millió forinttal támogatja a kezdeményezést, az összeg a szlovákiai és a székelyföldi szervezéshez, a kommunikációs felületek, weblapok fejlesztéséhez, valamint a magyarországi, a romániai és a szlovákiai eseményekről filmek készítéséhez ad segítséget.

Mikula Lajos, a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének ügyvezető elnöke elmondta: április 19-ig várják a 18-35 év közötti városi fiatalok jelentkezését, majd személyes meghallgatásokon választják ki azt a körülbelül 40 főt, akik egy hetet tölthetnek munkával egy fiatal termelő gazdaságában. A meghallgatásokon a legfontosabb szempontok a jó állóképesség, a motiváció és a megfelelő kommunikációs készségek lesznek. A szervezet olyan fiatal gazdák jelentkezését is várja, akik szívesen fogadnák a résztvevőket. Mikula Lajos hangsúlyozta: a fogadó gazdák önkéntesek, a szállást és az étkezést ellenszolgáltatás nélkül biztosítják a városi fiataloknak.

Az AGRYA 2011-ben az Európai Bizottság támogatásával indította el a Vidék Kaland Programot, melynek segítségével a 18-35 év közötti városi fiatalok egy hétre bekapcsolódhatnak egy-egy fiatal gazda által irányított gazdaság tevékenységébe. 2012-ben a program megnyerte az Európai Bizottság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatóságának (DG AGRI) versenyét, melyet a Közös Agárpolitikához (KAP) kapcsolódó kommunikációs programoknak hirdettek meg a KAP fennállásnak 50. évfordulójára.

A pályázati felhívás és a jelentkezési lap innen letölthető:

http://www.agrya.hu/?q=hirek/2013-ban-ujra-videk-kaland-mar-szekelyfoldre-utazhatnak-az-erdeklodo-varosi-fiatalok