Főoldal » Újra megalakult a tokaji borászati kutatóintézet

Újra megalakult a tokaji borászati kutatóintézet

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Tokaj-hegyalja különös érték a magyarság számára. Az egyedülálló termőhelyi adottságok, az itt termesztett szőlőfajták és előállított borok, valamint a borkészítés évszázadokra visszavezethető hagyományai ékkövei a magyar szőlő- és borkultúrának –mondta Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár a Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet alapítóünnepségén, Tarcalon.

A Vidékfejlesztési Minisztérium úgy döntött, hogy a régen nagy múltú, az elmúlt években azonban a megszűnés határára került intézet kutatási tevékenységét augusztus 1-től újraindítja.

Feldman Zsolt elmondta: a történelmi borvidék összefogott azért, hogy a térségben a helyi sajátosságokat ismerő szőlészeti-borászati kutatóintézet működjön. A borászok kezdeményezése és az ágazatot támogató kormányzati szándék találkozott, ennek eredményeként kezdi meg újra tevékenységét az intézet.

A kutatóállomás feladata lesz többek között a biológiai alapok fenntartása, fejlesztése, a génbanki tételek leírása, nemesítése, borászati technológiák fejlesztése és környezetbarát szőlőtermesztési technikák tesztelése.

Az intézet megbízott igazgatója, Bihari Zoltán kijelentette, a kutatás mellett szükséges egy szolgáltatói labor létrehozása is, amely kiszolgálja a térség borászatait.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája, MTI)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.