Főoldal » Újszülött és szopós csikók takarmányozása I.

Újszülött és szopós csikók takarmányozása I.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Ha a szopós csikókat vesszük górcső alá, nem feledkezhetünk meg az újszülöttekről sem.

Életük első 24 órájában nevezzük a jövevényeket újszülötteknek. Életben maradásukhoz nélkülözhetetlen, hogy mihamarabb hozzájussanak a kolosztrumhoz (vagy föcstejhez), mely a frissen ellett kanca első teje. Ennek a folyadéknak az összetétele merőben más, mint a “valódi” kancatejnek, sokkal magasabb az immunglobulin tartalma, ezért különböztetjük meg más szóval is. Laxáns, azaz hashajtó anyagokat is tartalmaz a kolosztrum, mely elősegíti a meconium távozását az újszülött szervezetéből. Ha ez nem történik meg, akkor bélszurok-kólika alakul ki, melynek végzetes következményei is lehetnek!

Az újszülött csikó vitalitását nagyban befolyásolja az, hogy, mikor történik az első felállási kísérlet, mikor jelentkezik először a szopási reflex, mikor leli meg a csecseket a csikó, és ha megtalálta, a kanca engedi-e szopni. Főként előhasi kancáknál lehet probléma, hogy csiklandósak, nem fogadják el az újszülöttet vagy flegmák. Ilyen esetben emberi beavatkozás szükséges a neveléshez, ugyanis a csikónak a föcstejhez minél hamarabb hozzá kell jutnia.

Nem szabad megakadályozni, ha a csikó a kanca ürülékéből fogyaszt, ugyanis megfelelő bélflóráját így tudja kialakítani.

Árva csikó felneveléséhez legjobb megoldás, ha dajkásítani tudjuk egy másik kancához, de erre lovak körében elég kicsi esély van. Tehéntejjel is felnevelhető az árva csikó 3:2 (tej:víz) arányban, cukorral dúsítva (35 g/l). Volt már példa arra is, hogy kecske nevelt fel csikót, arra pedig személyes tapasztalataim is vannak, hogy egy kecsketejjel nevelt csikóból is nyerhető teljes értékű ló.

Források:

Bodó, I., Hecker, W. (1998): Lótenyésztők kézikönyve. Mezőgazda Kiadó, Budapest.

Filipsz, I. (2002): Hogyan gondoskodhatunk csikóinkról? Nemzetközi Lovas Magazin. 4. 7. 44-45.p.

Filipsz, I. (2003): Csikó születik. Nemzetközi Lovas Magazin. 5. 4. 50-51.p.

Horn, P. (szerk.), Bodó, I., Hecker, W., Bucsy, L., Mihók, S. (1995): Állattenyésztés I. Mezőgazda Kiadó, Budapest.

Novotni, P. (2011): A ló viselkedése – Lovak nyelvén. Mezőgazda Kiadó, Budapest.

Szenci, O. (2004): Az újszülött csikó ellátásának gyakorlati vonatkozásai. XII. Lógyógyászati Kongresszus. Üllő, Nagyállat Klinika.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.