Főoldal » Újszülött és szopós csikók takarmányozása II.

Újszülött és szopós csikók takarmányozása II.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A szopós csikó elsődleges tápláléka a tej. A laktáció során a kanca 1-2000 liter tejet termel (hidegvérűek még ennél is többet), viszont a tőgykapacitás nagyon kicsi, ezért a csikó 30-60-szor szopik naponta.

A kancatej híg folyadék. Szárazanyagának nagy részét a tejcukor (6-8%) teszi ki, ami a csikó energiaigényének első számú forrása. Tejfehérjét 2-3%-ban tartalmaz, míg a zsírtartalma igen alacsony, 1-2%.

A kancatej azonban csak a csikó egy-másfél hónapos koráig képes biztosítani annak szükségleteit, ezért érdemes mihamarabb megismertetni a csikót a koncentrált és a szálas takarmányokkal. 2-3 hetes korban a csikó, ha teheti „szálalni” kezd, azaz megkóstolja ezeket a takarmányokat.

Abraknak a legkiválóbb minőségű roppantott zab (ahány hónapos, annyi kg), vagy abrakkeverék ajánlott, erre adható még cukor, tejpor vagy ásványi anyag kiegészítő, és a jó minőségű széna is nagyon fontos (1-3 kg).

A csikó anyagcseréje nagyon intenzív, a táplálék jó hatásfokkal hasznosul. A csikó abrakfogyasztása olyan költség, mely mindenképpen megtérül. Az abrakfelvételt ebben a korban nem kell korlátozni (abraketetésre visszavezethető kólikás megbetegedés ebben a korban nem fordul elő), sőt jó, ha folyamatosan rendelkezésre áll, mert a csikó egyre nagyobb mennyiséget képes belőle felvenni, de a hajtatott nevelés kerülendő!

Csikóóvodák kialakítása a legcélravezetőbb megoldás, így a kanca nem tudja elenni a csikó elől az abrakot. Mire eléri a választási kort, jó, ha napi 4-4,5 kg abrakot megeszik, így a választás sem jár akkora töréssel, mint egy olyan csikónál, melynek kapcsolata még igen szoros anyjával.

Egy német felmérés szerint a melegvérű csikók 25-35%-a megismerkedik valamilyen ízületi gyulladással, melynek oka az öröklött tulajdonságok, az elégtelen mozgatás mellett a nem megfelelő takarmányozás is (erről már tettem említést a vemhes kanca takarmányozásánál is). A túlsúlyos vagy gyorsan növekedő csikók hajlamosabbak eme megbetegedésre. Azt is kimutatták, hogy ha az abrak nagyobb mennyiségű szénhidrátot tartalmaz (>35%), akkor az hirtelen felugró vércukor szintet okoz, a képződő inzulinfelesleg túlstimulálja a növekedési hormonokat, s ez kedvezőtlen porcfejlődéshez vezet. Szintén negatívum, ha nincs kielégítő ellátás minőségi fehérjékből, ásványi anyagokból és mikroelemekből (réz, cink, mangán).

Csikónevelés szempontjából elsőrendű szereppel bír a legelő, de meg kell említeni azt is, hogy egy 2004-es vizsgálat szerint a legelőn nevelkedett csikók csak a réz- és cinkszükségletük töredékét képesek felvenni a fű és a tej által, ezért mindenképpen kell ezekből a mikroelemekből kiegészítés.

Források:

Filipsz, I. (2002): Hogyan gondoskodhatunk csikóinkról? Nemzetközi Lovas Magazin. 4. 7. 44-45.p.

Filipsz, I. (2003): Csikó születik. Nemzetközi Lovas Magazin. 5. 4. 50-51.p.

Horn, P. (szerk.), Bodó, I., Hecker, W., Bucsy, L., Mihók, S. (1995): Állattenyésztés I. Mezőgazda Kiadó, Budapest.

Kótun, K. (2003): Csikóóvoda. Nemzetközi Lovas Magazin. 5. 9. 40-41.p.

Sarbu, A. (2009): Tenyészkancák takarmányozása. Lovas Nemzet. 15. 3. 20-23 p.

Rásky, P. (2009): Mikroelemek a vemhes kancák és csikók takarmányozásában. Lovasélet. 10. 5. 40-41.p.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.