Főoldal » Válsághelyzet a húsiparban…

Válsághelyzet a húsiparban…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Kritikus helyzetükben árcsökkentéssel próbálkoznak a vágóhidak    

Miközben Európában stabilizálódni látszanak a sertésárak, Magyarországon a nyomott árak és a gyenge kereslet miatt válságos helyzetbe került vágóhidak ezen a héten megpróbálnak árat csökkenteni – írja elemzésében a Pick Szeged Zrt.

Hazánkban július végén csökkentek a sertésárak, majd ez a folyamat augusztus elején megállt, a múlt héten pedig 3 forint körüli áremelkedés történt. Augusztusban a piaci helyzet általában nyugodt, de most nem ez a jellemző. Jelenleg a piaci árak 330-340 forint közötti sávban vannak, a 340 forinthoz közelebb. A húspiaci problémák (a gyenge kereslet és a drasztikusan nyomott árak) a húsipar számára kritikus helyzetet teremtenek. Ezen a vágóhidak emiatt próbálnak árat csökkenteni.

Nem kevesebb, mint 80,8 százalékkal nőttek a gabonaárak 2010 júniusa és ez év azonos időszaka között, ez jelentősen meghaladja az összes növényi termék önmagában is figyelemre méltó 46,7 százalékos éves drágulásának mértékét.

Az élő állatok és állati termékek ára ezen időszak alatt viszont csak 15 százalékkal emelkedett. Miután a tavalyi nyomott sertésárak miatt a tenyésztők közül sokan kényszerültek  feladni tevékenységüket, mára az a helyzet állt elő, hogy a húsipar szorult a hónapok óta lassan dráguló sertéshús és a kereskedelmi árak közé – nyilatkozott a Világgazdaságnak Éder Tamás, a Hússzövetség és az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége elnöke.

Értékben három százalékkal nőtt, mennyiségben viszont 2 százalékkal csökkent a hazai élelmiszer kereskedelem második negyedéves forgalma – közölte a Nielsen piackutató intézet. A közlemény szerint a magyarországi élelmiszer-kiskereskedelem átlagárai 5 százalékkal emelkedtek a második negyedévben a tavalyi hasonló periódushoz viszonyítva.

(f: agromonitor)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.