Főoldal » Változatlan támogatás a szőlőmust sűrítményre

Változatlan támogatás a szőlőmust sűrítményre

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A 2011/2012-es borpiaci évben is 500 ezer eurónak megfelelő támogatás jár a borászati termékek alkoholtartalmának növeléséhez szükséges sűrített szőlőmust előállításához – a vidékfejlesztési miniszter erről szóló rendelete a legújabb Magyar Közlönyben jelent meg.

A korábbi rendeletet módosító új szabályból ugyanakkor kimaradt az a lehetőség, hogy többlet igény esetén az 500 ezer eurón felüli összeg a következő borpiaci év keretéből fizethető ki.

Az új miniszteri rendelet módosítja a borkészítés során keletkező melléktermékek kivonásának a szabályait is. A melléktermékek forgalomból való kivonási kötelezettsége továbbra is a 25 hektoliter feletti bor előállításnál kezdődik. Aki ettől több bort állít elő, illetve ennyi bornak megfelelő szőlőt dolgoz fel, annak – az új szabály szerint – gondoskodnia kell a melléktermékek kivonásáról. Eddig a rendelet a kivonás módját is kimondta: lepárlással, vagy – ellenőrzés mellett – más módon történhetett.

Kikerült a rendeletből az a szabály, hogy az ezer hektoliter feletti bor előállítójának kötelező a törkölyt lepároltatni.

Változatlan az a szabály, hogy aki a borászati melléktermék kivonási kötelezettségének nem tesz eleget, az nem kaphat támogatást a következő borpiaci évre. Viszont kimaradt az az előírás, amely a borászati- illetve a vámhatóság kötelezettségéről szólt. Amennyiben ezek a hatóságok – ellenőrzésük során – feltárták, hogy a termelő nem tett eleget a melléktermék kivonási kötelezettségének, akkor azt jelezniük kellett Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnak (MVH). az MVH pedig intézkedett a támogatás megvonásáról.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.