Főoldal » Védekezzünk a jégeső ellen…

Védekezzünk a jégeső ellen…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A jégeső a csapadék egy olyan formája, ami akkor alakul ki, amikor a zivatarban jelenlevő feláramlások a légkör extrém hideg rétegeibe esőcseppeket szállítanak magukkal, ahol azok szilárd halmazállapotúvá fagynak és a kialakuló jégszemek a zivatar leáramlásába kerülve a felszínre hullanak. A zivatarok többségében kialakulnak jégszemek, csak az esetek egy részében ezek a felszínre érve elolvadnak. Azt, hogy kialakul-e jégeső, az a körülmény dönti el, hogy a felhőben a jégszemek mennyire tudnak megnőni, egy bizonyos mérethatár fölött ugyanis a jégszem már nem képes elolvadni a zuhanás közben, és a talajra szilárd halmazállapotban hullik.

A viharkárok jelentős hányadáért  a jég  a felelős, s szélsőséges időjárás nemcsak az épületekben, de a mezőgazdasági területeken, a növényi kultúrákban is komoly gondokat okozhat. Sovány vigasz, hogy a mezőgazdaságban legalább van eszköz a megelőzésre. Több milliárddal enyhíthető a mezőgazdasági termelők kára a jégeső elhárításnak köszönhetően.

Az összes, jelenleg használt, bizonyítottan hatásos jégeső-elhárítási módszer alapja ugyanaz: reagens anyagot juttatnak a felső légrétegekbe, hogy ezzel befolyásolják a jégképződést. A jégeső-elhárítás legfőbb célja a jégszemek méretének csökkentése a légtér reagens anyaggal való telítésével. A mesterséges jégképző magvak létrehozásának legrégibb és ma is leggyakrabban használt eszközei az úgynevezett generátorok.

A nyári jégesők ellen többféleképpen védekeznek a gazdák, Dél-Dunántúl három megyéjében például májustól késő őszig működnek a talajgenerátorok, amelyeket akkor kapcsolnak be, ha veszélyes zivatar ígérkezik, és 15 kilométeres sugarú körben képes rombolni a jeget. A régióban közel 150 ilyen állomás működik, ezekkel 60-70 százalékkal lehet csökkenteni a jégkárokat.

Viszonylag kis költséggel és egyszerűen működnek a jégvédelmi ágyúk, amelyeket a Debreceni Egyetemen folytatott kutatások eredményeként alkalmaznak. Az eddigi tapasztalatok és tesztelések alapján a berendezés perspektivikus megoldás lehet a jégesők elleni küzdelemben.

Horvátországban, Ausztriában és Franciaországban talajgenerátorokkal védik a gyümölcsösök és a szőlőterületek többségét, Szerbiában pedig jégvédelmi rakétakilövőket telepítettek, a határ menti területek közelében is.

Nem árt felkészülni a jég elleni védelemre a háztáji kiskertekben sem, hiszen bármikor lecsaphat egy vihar, ami hozhat magával mindent letaroló jégesőt. A legegyszerűbb, ha kikészítünk a növények mellé egy jókora Raschel-hálót, amit, ha jön a vihar, csak gyorsan rá kell húzni az ágyásokra, és valamennyire megvédi a növényeinket.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.