Főoldal » Védekezzünk a parlagfű ellen!

Védekezzünk a parlagfű ellen!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A parlagfű kétszikű, 20–140 cm magas, terebélyes, ágas egyéves növény. Központi egyenes, tompa négy élű szárral rendelkezik, amelynek sűrű oldalhajtásai vannak. A talajhoz közeli néhány cm-es részen 2-3 elágazása is lehetséges. Magassága változatos, a kifejlett növény zárt és magas növénykultúrában, kukorica- vagy napraforgótáblákban a 150 cm magasságot is elérheti. Magyarország Európa parlagfűvel leginkább fertőzött területe.

A parlagfűszezon tipikusan augusztus elejétől szeptember végéig tart, ám a gyommentesítést már most, a parlagfű növény megjelenésekor el kell kezdeni! Az időjárás kedvezett a parlagfű kelésének, az enyhe tél és a korai kitavaszodás miatt a parlagfű is korán megjelent. A kelési időponttól függően a parlagfű csíranövények fejlettsége változatos: a sziklevelestől a hat leveles állapotig találhatunk növényeket.

A fő csírázási időszak még nem zárult le, májusban a parlagfű növények újabb kelése várható. A parlagfű korai megjelenése miatt idén a parlagfű virágzására és a pollenszóródásra is feltehetően korábban lehet számítani, ezért már most meg kell kezdeni a gyommentesítést, megakadályozva ezzel a parlagfű virágzását és pollenszórását.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei a mezőgazdaságilag nem művelt területeken a parlagfű visszaszorítására a rendszeres, alacsony tarlómagassággal elvégzett kaszálást javasolják. A mezőgazdasági területeken a növényvédőszeres és mechanikai gyomirtás megfelelő időben történő elvégzésével a parlagfű ellen hatékonyan lehet védekezni, később a parlagfű eltávolítása már csak a kultúrnövény károsodásával oldható meg.

Magyarországon hozzávetőlegesen minden ötödik ember szenved parlagfű allergiában, ezért fontos, hogy mindenki felelősséget érezzen a gyomnövény virágzásának megakadályozásában, és környezetének gyommentesen tartásában.

A gyommentesítéssel kapcsolatban további információkért forduljanak bizalommal a megyei kormányhivatalok növény- és talajvédelmi igazgatóságaihoz és a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara területi szerveihez.

Fontos, hogy minden állampolgár felismerje ezt az allergén gyomnövényt, ezért fontos a parlagfűvel kapcsolatos ismeretek minél szélesebb körű elterjesztése. A fiatal korosztály az új ismeretek befogadására fogékonyabb, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a tavalyi évhez hasonlóan az idén további 460 általános iskolába, összesen 28 ezer példányban juttatta el a Parlagfű kisokos foglalkoztató füzetet, amely a környezettudatosságra való nevelést, egyben a hatékony parlagfű elleni védekezést segíti.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.