Főoldal » Vemhes és szoptatós koca takarmány adagjai, szopós malacok kezelése

Vemhes és szoptatós koca takarmány adagjai, szopós malacok kezelése

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Vemhes és szoptató koca takarmányozása:

      A tenyészkondícióban lévő kocák takarmányát a vemhesség első 90 napján túlnyomórészt olcsó, természetes takarmányok (takarmányrépa, zöldtakarmányok, burgonya) képezzék, kellő abrak kiegészítéssel. Ebben az időszakban a kocákat „visszafogottan” takarmányozzuk.

      A vemhesség elején (90napig) az abraktakarmány napi adagja csak 2, 0-2, 4 kg legyen (kocatáp), a túlzott abrakfogyasztás ebben az időszakban szükségtelen.

      A vemhesség 90. napja után (gyengébb kondíciónál a 70. naptól) fokozatosan csökkentsük minimálisra a tömegtakarmányokat, viszont a jó minőségű abrak mennyiséget emeljük 2, 6-3, 5 kg-ra.

      Fialás előtt egy héttel (108. nap) a koca abrakfejadagját fokozatosan csökkenteni kell, újra 1, 8-2, 0 kg-ra. A kész szoptatós kocatáphoz keverjünk árpa darát 50-50% arányban amit a fialás után is etessünk 2-3 napig az MMA szindróma elkerülése végett. A fialás napján csak híg, darás (korpás) ivós takarmányt etessünk.

      A szoptató koca takarmánya a fialás után 1-2 napig darás (korpás) ivós legyen. A napi adag 0, 5-1, 5 kg.

      A megszokott összetételű takarmányozást csak a fialás utáni 2-3. naptól kezdjük meg. Az adagot fokozatos átmenettel 0,5 kg/nap emeléssel végezzük, de az étvágyat is figyelembe kell venni.

      A malacok vérszegénységének megelőzése érdekében – különösen, ha az abrakkeveréket házilag állítjuk elő – vas adagolásáról is gondoskodjunk.

      A búgatás érdekében az anyjukat vigyük el a malacoktól, és a malacok maradjanak egyelőre a fiaztatókutricában (kis üzemben megoldható).

 

         a vemhes és szoptató kocák gondozása:

      A bebúgatott kocákat kísérjük figyelemmel. A visszaivarzás általában a búgatástól számított 20-23. napon következik be, amikor is újbóli búgatásukról kell gondoskodni.

      A vemhesség idején, de különösen a vemhesség második felében, ne tűrjünk meg a vemhes kocák között visszabúgott, üres kocákat, mert azok nyugtalanságukkal kárt okozhatnak.

      A várható fialás előtt 6-7 nappal helyezzük kocáinkat a kijelölt, előzetesen fertőtlenített fiaztató kutricákba, hogy megszokják a helyet. Ha van rá mód mossuk le kocáinkat még a fiaztató kutricába hajtás előtt.

      A könnyebb fialás és az egészséges malacszaporulat érdekében tartsuk a kocákat minél többet levegőn, és adjunk alkalmat a rendszeres, naponkénti mozgásra.

      A vemhes kocáknak nyugodt környezetre, kíméletes bánásmódra van szükségük a vehem zavartalan fejlődése érdekében. Óvjuk a kocákat a stressztől, behatásoktól (ütlegelés, szűkajtón áthajtás, meghajtás, túl magas vagy túl alacsony hőmérséklet.).

      A fialást követően, hogy a koca csecsbimbójának a felsértését elkerüljük, csípjük le a malacok hegyes (farkas) fogait.

      Az agyonnyomás és a megfázás elkerülésére – hagyományos almos fiaztatóban – célszerű a malacok számára búvóládát behelyezni a kutricába.

      Jól bevált a malactér fölé helyezett infralámpa, amellyel télen is a szükséges szinten tartható a hőmérséklet.

      A rossz malacnevelő, esetleg malacfaló anyáktól különítsük el malacait puha alommal bélelt, melegített ládába vagy kosárba és csak óránként, felügyelet mellett engedjük őket anyjuk alá, a szopás idejére. Néhány szoptatás után az anya rendszerint hozzászokik a szaporulatához.

      A kanmalacokat célszerű még szoptatás idején 3 napos korukban, de legkésőbb 6 hetes korukig ivartalanítani.

A malacok megfelelő fejlődése érdekében vaspótlásról kell gondoskodni, jó módszer, ha a 3 napos heréléssel összekötjük ezt a munkafolyamatot is, mert így egyszeri meg fogással több kezelést is el tudunk végezni.

3 napos vaspótlásra jó hatásfokkal használható bármely vas injekciós készítmény.

100ml vaskészítményhez adunk 10ml amoxicilin, vagy ampicillin hatóanyagú készítményt.

Jól összerázzuk és a két belső combizomba, injekciózunk 1,5-1,5ml-t. Így elég egyszeri vaspótlásról gondoskodni.

      Nagy gondot fordítsunk a malacok rendszeres takarmányozására, itatására.

 

         selejtezés:

      Választás után felül kell vizsgálnunk, és a nem megfelelő egyedeket a tenyésztésből ki kell selejtezni. Helyettük gondoskodjunk utánpótlásról.

      Kiselejtezendők:

         a csecshibás és rossz malacnevelő egyedek,

         a túlzottan legyengült, beteges egyedek,

         az elöregedett, keveset fialó, a gyakoribb fialásra alkalmatlan egyedek,

         azok a kocák, amelyeknek szaporasága és utódainak 21 napos korban mért alomsúlya két, egymás utáni fialásnál nem érte el legalább a tenyészet átlageredményének 75%-át,

         a nem búgó, valamint a több alkalommal visszabúgó és rendszertelenül ivarzó egyedeket.

 Következő részben írok a fialás menetéről szülészeti segítségnyújtásról, újszülött malacok ellátásáról!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.