Főoldal » Veszélyben a magyar merinó…

Veszélyben a magyar merinó…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A szaktárca tájékoztatója szerint a magyar merinó juh veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajta lett.

Szakmailag indokolttá vált a fajta védelme és génállományának megőrzése, miután a hazai gyapjúipar háttérbe szorulásával a korábban keresett merinó gyapjú szinte értéktelen melléktermékké vált, és a piaci igények változása miatt a felhasználás a húshasznú fajták irányába tolódott el.

A magyar merinó a hazai klimatikus viszonyokhoz jól alkalmazkodó fajta, eredetileg kettős – hármas hasznosítású (gyapjú, hús, tej), jelenleg azonban fő haszonforrásnak a hústermelést kell tekinteni, ezért elsősorban a szaporaság és bárány-nevelőképesség javítása a cél. Fehér színű merinó fajta, közepes húsformákat mutat. Közepesen hosszú törzshossz, benőtt has és lábak, szemvonalig benőtt fej jellemzi. Szaporasága 1.3 – 1.5, súlygyarapodása 300-350 g/nap, az anyák kifejlettkori testsúlya 54-58 kg, a kosoké 85-100 kg, a gyapjú finomsága 18-26 mikron.

A magyar merinó a magyar fésűsmerinóból alakult ki, melyben részt vett a racka, a negretti posztógyapjas, a német parlagi juh, a francia rambouillet. A fajta, a két világháború között, 1940-re, gyapjú-húshasznosítású fajtaként, magyar fésűsmerinó elnevezéssel konszolidálódott. Az 50-es évek-ben szovjet finomgyapjas (aszkániai, grozneni, kaukázusi, sztavropoli) fajtákkal keresztezték, hogy növeljék a nyírósúlyát. Az 1970-es évektől, a gyapjú háttérbe szorulásával, a hústermelés előtérbe kerülésével, a magyar fésűsmerinót keresztezték előbb NDK, majd NSZK húsmerinókkal. Az 1980-tól ausztrál merinó juhokat is importáltunk, hogy növeljük a fürthosszúságot és javítsuk a gyapjú tisztaságát. A magyar fésűsmerinó mellett így alakult ki a magyar húsmerinó típus hazánkban. Az utóbbi években, e két merinó típust törzskönyvileg összevonták és magyar merinó néven tartják nyilván.

A hazai juhállományban bekövetkezett változások a magyar merinó törzsállomány szűküléséhez vezettek. A törzskönyvezett anyajuhok száma négyezerre, a törzstenyészetek száma pedig 36-ra csökkent 2013-ra, miközben a hazai juhállomány összességében emelkedett. Ez év június 1-jén a juhállomány 1,3 millió, az anyajuhok száma pedig 881 ezer volt.

A Vidékfejlesztési Program keretében a 2014-2020-as időszakra vonatkozóan meghirdetett, a védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták megőrzéséről szóló jogcím alapján a magyar merinó fajta megőrzéséhez  támogatást lehet majd igényelni. A támogatások tervezése még jelenleg is folyik, ezért azok mértékéről még nincs pontos információ.

Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a védett őshonos és a veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának tenyésztésben történő megőrzésére igényelhető támogatások alapján a juhok esetében a génmegőrző állományok egyedenként 45 euró – mintegy 13 000-14 000 forint, a fajtafenntartó állományok esetében pedig egyedenként 24 euró – 7200 forint – támogatás vehető igénybe.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.