Főoldal » Vízi harmatkása…

Vízi harmatkása…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Népies neve vízikása.
Vizes élőhelyen, mocsarakban, ártéri területeken találkozhatunk vele.Magas, erőteljes növény. Terebélyes, dús virágbugája elágazó.

A nád után az egyik legelterjedtebb vízi pázsitfűféle, 1-2 méter magas, erőteljes növény. Barnás vagy kékes színű szemtermését régen fogyasztották.

A harmatkása úgy nő sűrűn a víz mentén, mint a nád, a levele vízben úszik, a szára pedig a kalásszal egy méternyire magaslik ki a vízből. Az érlelődő kalászfejen esténként, ahogy leszáll a harmat, a megérett magvak toklásza kinyílik. Ezért hívják harmatosnak: ilyenkor vagy hajnalban, a harmat felszáradása előtt lehet szüretelni.

Rendszerint úgy történt ez, hogy a szüretelők egyik kezükben egy szitát tartottak felfordítva, másikban pedig valami hosszú faeszközt, például fakanalat, és így felszerelkezve becsónakoztak, vagy feltűrt, felfogott ruhával begázoltak a harmatkása bozótjába, és ott a növény szárát ütögetve a szitával fogták fel az apró, a mákszemnél alig nagyobb, fényes, halványsárga magvakat.

A harmatkását azután szárították, a port kiszitálták közüle, és végül hántolták: lábbal megtiporták, két tenyerük közt dörzsölték vagy homokkal összekeverték. Az így előkészített magvakat leginkább kásának főzték meg – tejjel főzi a javasasszony metélőhagymával fűszerezve. Hogy mit készíthettek még belőle? Valószínű, hogy minden egyebet, amit gabonából szokás, akár a szlávok (oroszok, fehéroroszok, lengyelek), poroszok, akiknél a harmatkása fogyasztásának még nagyobb hagyománya volt. Nemcsak kásának főzték, hanem levesbe betétnek, vagy ledarálták és tésztát készítettek belőle. Az oroszok, akik nemzeti kalácsukba, a pirogba mindenfélét beletöltenek, harmatkásapirogot is sütöttek valamikor.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.