Főoldal » VM. Hírek

VM. Hírek

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A génkészletek feltárása és összegyűjtése nemzetbiztonsági kérdés

A XXI. században a nemzetek biztonsága attól függ, hogy az erőforrások kinek a kezében vannak. A génkészletek a meghatározó nemzeti erőforrások közé tartoznak, amelyeket évszázadok során alakított ki a magyarság, illetve kiválogatódott az idők során – mondta Ángyán József a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára a növényi genetikai tartalékokról szóló tudományos konferencián, a gödöllői Szent István Egyetemen.

Sikeres nemzetközi konferenciát tartottak a mangalicákról Herceghalomban

Eredményesen zárult a zsírsertésekről, köztük a mangalicákról rendezett nemzetközi tudományos tanácskozás, amelyet a Vidékfejlesztési Minisztérium háttérintézménye, az Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet (ÁTK) rendezett Herceghalomban.

Az erdők szerepe a vidékstratégiában

A Nemzeti Erdőprogram célja, hogy 10 év alatt 700 ezer hektárral növeljük az erdők területét – mondta Fazekas Sándor Az erdők helye a Vidékstratégiában – 2011 az erdők nemzetközi éve című konferencián a Vidékfejlesztési Minisztériumban.

Tiszta bort a pohárba!

Az első jelentés alapján eddig összesen 7000 hektoliter Európai Unióból származó bort ellenőrzött a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH), ebből a legtöbbet, 5500 hektolitert Bács-Kiskun megyében – válaszolta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter Font Sándor azonnali kérdésére a Parlamentben. A kormánypárti képviselő az Olaszországból sokszor számla nélkül beáramló olcsó bor ellen sürgetett lépéseket.

Modernizáció a vidékfejlesztésben és a környezetvédelemben

Az egyszerűsített foglalkoztatás bevezetésével a mezőgazdaságban duplájára nőtt az idényjellegű foglalkoztatottak száma, mert a gazdák ügyfélkapun, vagy telefonon is eleget tehetnek bejelentési kötelezettségüknek – mondta Fazekas Sándor az Infotér konferencián Balatonfüreden. A tárcát és a háttérintézményeit valósággal átszövik az informatikai rendszerek: térinformatikai alkalmazások, nyilvántartások, integrált és szigetszerűen működő hálózatok.

Miniszterelnöki megbízott felel a Nemzeti Lovas Stratégiáért

Orbán Viktor miniszterelnök fogadta, és a Nemzeti Lovas Stratégia elkészítésével, valamint a végrehajtás koordinálásával bízta meg Horváth Lászlót. A miniszterelnöki megbízott kinevezésével a kormány kiemelt ügynek ismeri el a lovas ágazatot. A megbízó levél átadásán jelen volt Lázár Vilmos, a Magyar Lovassport Szövetség elnöke is.

Megjelent az élelmiszerek jelöléséről szóló új uniós rendelet

A magyar európai uniós elnökség egyik jelentős sikere az élelmiszerek címkézéséről szóló megállapodás. Fogyasztóbarát címkék kerülnek az európai élelmiszerekre, mert a tagállamok támogatták az élelmiszerek megjelöléséről szóló kompromisszumot, amely a magyar elnökség és az Európai Parlament (EP) között jött létre.

2014 a családi gazdaságok éve

A FAO azt javasolja, hogy 2014 legyen a családi gazdaságok éve – jelentette ki José Graziano da Silva, amikor ma délelőtt Fazekas Sándorral tárgyalt. A FAO 2012. januárjában hivatalba lépő főigazgatója arra kérte a vidékfejlesztési minisztert, hogy Magyarország támogassa a kezdeményezést az ENSZ fórumain.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

VM. Hírek

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Jó évjárat és magas mustfok jellemzi a 2011-es bortermést

A meleg ősznek köszönhetően jó az idei évjárat, és magasak lesznek a mustfokok is. Az idén 2,5 millió hektoliter bor kerül a pincékbe – mondta Czerván György nyitóbeszédében a III. Jubileumi Márton Napi Újbor-ünnepen Soltvadkerten.

Amerika jövő nyárra elismerheti Magyarország sertéspestis-mentességét

Az Egyesült Államok 2012 nyaráig elismerheti Magyarország sertéspestis-mentességét, ami fellendítheti a tengerentúlra irányuló magyar agrárkivitelt – jelentette ki Washingtonban az MTI-nek Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, miután szerdán az amerikai mezőgazdasági minisztérium vezetőivel tárgyalt.

Újra lehet bormarketingre pályázni

A Vidékfejlesztési Minisztérium háttérintézménye, az Agrármarketing Centrum (AMC) a nagy sikerre való tekintettel újra meghirdeti a magyar borok népszerűsítésére szolgáló projektek támogatását. A pályázat a magyar borok, borászok, a borkultúra hazai népszerűsítését segíti elő.

4 milliárd kertészetek korszerűsítésére

Négymilliárd forintra pályázhatnak 2012. január 1-31. között a zöldség-gyümölcs termelői csoportok, szervezetek az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programban kertészetek korszerűsítésére. A kérelmeket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz kell benyújtani.

A VM rangos konferenciákkal vesz részt a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozaton

A Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat idei mottója: Összhang – tudomány a gazdaságban és a társadalomban.

A piaci szereplőkkel egyeztette a vidékfejlesztési tárca az új élelmiszeripari díjakat

Társadalmi egyeztetést kezdeményezett az élelmiszerlánc igazgatási és szolgáltatási díjak új szabályozásáról a Vidékfejlesztési Minisztérium. Bognár Lajos helyettes államtitkár az élelmiszer termékpálya tagjaival, többek között a Mezőgazdasági Termelők és Szövetkezők Országos Szövetsége, a Baromfi Terméktanács, a Tej Terméktanács képviselőivel egyeztetett, és ismertette a tervezett jogszabály-változás lényegét.

Egységes lesz az élelmiszerek dátumjelölése

2012. január 1-től kötelezően érvénybe lép az élelmiszereken feltüntetett fogyaszthatósági és minőség-megőrzési idő új, az Európai Unióban is elfogadott jelölése, így az élelmiszer-előállítással foglalkozó gyártóknak jövőre a nap/hónap/év sorrendet kell használniuk a termékeken.

Hungarikumokkal lehetett pályázni a filmszemlére

A Lakiteleki Népfőiskola, a Szent István Egyetem és a Dunaversitas Egyesület az idén 12. alkalommal hirdette meg a Kistérségi és Kisközösségi Televíziók Filmszemléjét. Az idei, Lakatos Vince filmrendező emlékére tartott szemlének – 2011. november 7–10. között – a Lakiteleki Népfőiskola adott otthont. A Vidékfejlesztési Minisztérium különdíját A szatmári szilvapálinka története (rendező: Kéry Péter) című film kapta.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.