Főoldal » VM. Hírek – 2011.12.23

VM. Hírek – 2011.12.23

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A világ legjobb időjárás előrejelző központjának teljes jogú tagja lesz Magyarország

A kormány jóváhagyta, hogy az Országos Meteorológia Szolgálat (OMSZ) teljes jogú tagja legyen a Középtávú Időjárás Előrejelzések Európai Központjának (ECMWF). Magyarország a kilencvenes évek elejétől társult tagként működik együtt az ECMWF-vel.

Állami földvásárlás természetvédelmi területeken

A Kormány 450 millió forintot átcsoportosított az Őrségi Nemzeti Parkhoz, hogy legalább 500 hektár, feltehetően „zsebszerződéssel” érintett természetvédelmi oltalom alatt álló termőföldet felvásároljon.

Katasztrófák elleni védekezésről szóló új magyar javaslatról tárgyalt az Európai Unió Tanácsa

Szorosabb együttműködést és közös európai biztosítási rendszert szorgalmazott a katasztrófavédelem terén Magyarország Brüsszelben. A lengyel EU-elnökségi időszak utolsó Környezetvédelmi Tanácsülésén hazánkat Rácz András, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkára képviselte.

Tokaji aszúval koccintottak a Nobel-békedíjasok

A Royal Tokaji Pincészet 2007-es ötputtonyos aszújával koccintottak a Nobel-békedíj átadáson a kitüntetettek. A magyar borkülönlegességet két francia és két spanyol bor mellett szolgálták fel az oslói fogadáson.

A Vidékfejlesztési Minisztérium felhívása a minisztérium hatáskörébe tartozó szakmai tanulmányi versenyekre a 2011/2012. tanévben

A Vidékfejlesztési Minisztérium a környezetvédelem-vízgazdálkodás szakmacsoportba tartozó szakké-pesítések országos tanulmányi versenyeit a magyarországi, nappali rendszerű képzést folytató szakképző iskolák azon tanulói számára hirdeti meg, akiknek rendes szakmai vizsgája a versenykiírás tanévének május-júniusi vizsgaidőszakában esedékes.

Az éghajlatváltozásról tárgyalt a Környezetvédelmi Tanács

A közelmúltban lezajlott durbani ENSZ-klímaülésszak Európai Uniót is érintő eredményeit vitatta meg a Környezetvédelmi Tanács 2011. december 19-én, Brüsszelben. A tárcavezetők találkozóján Magyarországot Kovács Tamás Iván európai uniós és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár képviselte.

Új szabályok az állatlétszámhoz kötött támogatási jogosultságokban

Megjelent az állatlétszámhoz kötött támogatási jogosultságról és a hozzá kapcsolódó országos tartalékból való igénylésről szóló rendelet. A Magyar Közlönyben kihirdetett változások hozzájárulnak az állattenyésztési ágazatok szervezettebb működéséhez.

Jövőre újra lehet pályázni a tojótyúk ketrecek átalakítására

Hét hónap haladékot kapnak a gazdák a tojótyúk tartó telepek átalakítására, és egy újabb pályázati lehetőséggel is élhetnek jövőre. Január elsejétől az 1999-ben elfogadott, uniós állatjóléti irányelv szerint hazánkban is kötelező lenne feljavított ketrecben tartani a tojótyúkokat.

Indulhat a szociális földprogram

A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) 1151 hektár termőföldet és mezőgazdasági művelés alatt álló belterületi földet hirdetett meg a szociális földprogram keretében. A hirdetmény az érintett megyei területi irodákon, és az NFA honlapján jelent meg.

Uniós egyeztetésen a magyar termék rendelet

Elkészült a magyar termék rendelettervezet, melyet az unióval is jóvá kell hagyatni, ezért a tárca elindította a notifikációs eljárást. A Vidékfejlesztési Minisztérium jogszabállyal kívánja szabályozni az élelmiszerek önkéntes jelölését, pontos tájékoztatással szolgálva eredetükről, minőségükről, készítési módjukról.

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.