Főoldal » VM. Hírek – 2012.04.09

VM. Hírek – 2012.04.09

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Elindult az első, magyar almát szállító kamion Oroszországba

Fazekas Sándor a Prodexpo nemzetközi élelmiszeripari vásáron megállapodott az 5000 üzletet és 15 logisztikai központot üzemeltető Magnit áruházlánc import igazgatójával, hogy a cég friss zöldséget és gyümölcsöt vásárol a jövőben Magyarországról.

Törvényben maximalizálták a hulladékkezelési díjat – kompenzálhatnak az önkormányzatok

A hulladékkezelési közszolgáltatási díj befagyasztása miatt kormányrendelet szabályozza, hogy az önkormányzatoknak csak abban az esetben kell díjkompenzációt fizetniük a közszolgáltatóknak, ha a tavalyinál kevesebb szemétszállítási díjat kérnek a lakosságtól. Ha az idei hulladékkezelési díj összege kisebb, mint a tavalyi, akkor az önkormányzatnak meg kell térítenie a két ár közti különbséget a közszolgáltatónak.

Mától indul az egységes kérelmek beadása

Április 2-án megnyílt az egységes kérelem elektronikus kitöltő felülete, mely a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) honlapján (www.mvh.gov.hu) érhető el. Az egységes kérelemben a területhez, valamint a kérődző szerkezet átalakításhoz kapcsolódó támogatásokat lehet igényelni, a kérvényeket május 15-ig kell benyújtani.

Fazekas Sándor: a kormány növelni akarja a termelők által értékesített élelmiszerek arányát

A kormány az elfogadott Nemzeti Vidékstratégiában megfogalmazta, hogy 2020-ig 7 százalékról 20 százalékra akarja növelni a termelők által közvetlenül értékesített élelmiszerek arányát – mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szombaton Kiskőrösön.

Arányos felügyeleti díj az élelmiszeriparban

Az év elejétől bevezetett élelmiszerlánc-felügyeleti díjjal kiegyensúlyozott, arányos teherviselés valósul meg a teljes élelmiszerlánc felügyelet területén, szemben az eddigi, a hús-szektort aránytalanul terhelő díjfizetési rendszerrel. Emellett a díjfizetést bevezető törvény kistermelőbarát. Mentesül ugyanis a felügyeleti díj bevallása és megfizetése alól az a mezőgazdasági kistermelő, akinek személyi jövedelemadó-köteles éves jövedelme nem haladja meg a 8 millió forintot.

Helyi gazdák bérlik a Bükki Nemzeti Park földjeit

A mai nap ünnep, hiszen a rendszerváltás óta nem volt arra példa, hogy a magyar állam külföldiektől vett vissza földet – jelentette ki Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára Egerben tartott sajtótájékoztatóján. A rendezvényen Grédics Szilárd igazgató átadta az első haszonbérleti szerződést a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság vagyonkezelésében lévő olyan területre, melyet korábban a részben olasz tulajdonú Mariano Kft. jóval a piaci ár alatt bérelt.

Új támogatás a földieper- és málnatermelő gazdáknak

Évi 391 ezer eurót, mintegy százmillió forint bogyós gyümölcs támogatáshoz jutnak 2012-től az egységes területalapú támogatásra (SAPS) jogosult magyar földieper- és málnatermelők.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.